Божићна посланица Србске Акције

06. јануара 2021. / Коментар

Рождество Христово, својом светлошћу поново уноси радост у срца свих верних међу којима су и они Срби који знају и исповедају да је вера православно-хришћанска једино ваљано средство препорода личног и националног. Вера, која је србски народ сјединила са Творцем и вечношћу кроз Свету Евхаристију, те је и на земљи оснажила, узвисила и одржала србски народ у најтамнијим периодима његове историје. Стога је та вера, и за нас данас, најјаче оружје којим можемо савладати пре свега зло у себи, а онда се и ваљано борити против зла које нас окружује.
Јер свако зло, немоћно је пред Господом, који је постао човек, те је на Божић ушао у овај свет и јавио се као човек са циљем да нам укаже на то какви треба да будемо и чему треба да стремимо. Или како каже Свети Јустин Ћелијски: „Господ је дошао у овај свет, дао нам силе и снаге да заиста победимо сваки грех, и не само сваки грех, него сваку смрт, сваког ђавола, дао нам је Живот Вечни. Дошао је у овај свет, узео на Себе тело људско, прошао кроз смрт и васкрсао телом из мртвих, узнео се на Небо и показао шта ће бити са твојим и мојим телом. Ништа мање од тога! И моје и твоје тело мора ући у смрт. Али као хришћани ми ћемо васкрснути по вери нашој у Господа Христа. На дан Страшнога Суда Господ ће нас васкрснути из мртвих и дати нам Живот Вечни!"

Управо ради стремљења ка вечности, врло је важно усвојити правилно и веродостојно схватање Божића. Да Бадњак, положајник, празнична трпеза и остали благословени обичаји не буду изнад суштине празника. Изнад Свете литургије и Светог причешћа!
У склопу наслеђа предака, ми сваког Рождества Христовог, налажемо србске Бадњаке, „наше старе рођаке", који симболишу управо Богомладенца Христа, који се „као младо и снажно дрво дао посећи, да мирисом своје вечне младости подмлади свет, и огњем своје љубави загреје залеђено човечанство, и пламеном Својих божанских откровења осветли и обрадује невесели људски род, и варницама својих речи попали лажне идоле на земљи, и крвљу Својом као слатким соком заслади горке воде живота човечјег" (Св. владика Николај). Стога, уношење Бадњака у наше домове, треба да симболише уношење Христа у наше домове али и наше душе.

Честитамо данашњи велики празник свим православним хришћанима, међу којима и свим оним благочестивим Србима и Србкињама широм србских земаља и у расејању. Молимо се да свим ревнитељима светосавског и косовског завета, Богомладенац донесе утеху и дарује снагу неопходну за опстанак у тмурном времену и подлом свету данашњице. Стога, и ми сабрани под Његовим знамењем на застави Србске Акције, молимо Му се да нас укрепи на путу подвига и борбе за испуњење Завета Богу, отаџбини и роду. Завета који иште борбу за духовну обнову, национално ослобођење и социјалну правду за србског човека.

Нека би дао Бог да се као народ обожимо, сложимо и умножимо, те да загледани у вечност празнујемо Богомладенца Христа, Коме нека је слава и част, сада и увек и кроза све векове. Амин.

Мир Божији, Христос се роди!
Ваистину се роди!

Врх стране