Две традиционалне акције: Материце и пакетићи за децу Косова и Метохије

27. децембра 2021. / Активности

И ове године, активисти Србске Акције припремили су велики број пакетића за децу Косова и Метохије и однели их у манастир Раковица у Београду, где се налази пункт за њихово прикупљање. На тај начин, поново смо се укључили у хуманитарну акцију коју традиционално и успешно спроводи хуманитарно и родољубиво удружење „Сви за Космет".

Такође, и ове године на празник Материце, наши активисти су поделили руже и одговарајуће летке женама и девојкама, нашим мајкама и сестрама по крви и духу. Летке у којима се објашњава важност и смисао овог великог предбожићног празника, који се налази у средишту тронедељног циклуса празновања породичних предбожићних празника (Детињци – Материце – Очеви) припремајући нас за празник рођења Богомладенца Христа. Конкретно, на Материце, Црква празнује Недељу Праотаца, где помињемо на богослужењима све родоначалнике Народа Божјег, од Адама до Јосифа, заручника Пресвете Богородице. Помињемо и све пророке који су проповедали о Христу, од Самуила до Светог Јована Крститеља.

Материце су заветни србски празник насупрот Осмом марту као лажном женском празнику и насупрот прослављању Нове године по грегоријанском календару које је од стране комунистичке власти наметнуто 1945. године и нема никакве везе са србском традицијом.

И баш у времену општег наметања неких нових вредности и празника несвојствених србском православном духу, важно је не само формално прослављати празнике наше Цркве зарад одржања привидног традиционализма, већ и суштински проникнути у њихов смисао и значај и прослављати Бога кроз њих, подвизавати се и сјединити се са Господом Христом, кроз Свету литургију и Причешће.

За православно благоверје и србска празновања, уместо безбожних и туђинских уплива!

Србине, помози своме!

Косово је Србија!

Врх стране