Две важне поруке београдске литије

12. јуна 2021. / Активности

Традиционална спасовданска литија поводом крсне славе Београда, ове године је први пут одржана у вечерњим сатима, што се показало као пун погодак, јер коначно је велики број Београђана могао и на овај начин да учествује у молитвеном прослављању празника Вазнесења Господњег. У литији која је почела од вазнесењског храма а завршила се молебаном у храму Светог Саве, учествовали су и наши активисти.

Десетине хиљада људи, испреплетане црквене одоре са официрским униформама и народним ношњама, те бројне иконе, црквени и национални стегови, учинили су атмосферу величанственом. Притом, значајном сматрамо и чињеницу да на сабрању није запажен никакав нарочити печат напрењдњачког режима, који иако је номинално изузетно наклоњен Цркви, суштински представља оличење антихришћанске и антинародне политике.

Литијом су послате многе важне поруке, од којих ми посебно издвајамо две.

Скоро потпуним игнорисањем тзв. ковид мера од стране клира и народа, потврђена је чињеница да Србска Црква, без обзира на држање или званичне изјаве појединих епископа, одбацује тековине мондијалистичке ковид-хистерије.

И друго, Србска Црква је потврдила да је управо она кључни чинилац националног окупљања у Срба, те да има снагу да мобилише народ против антиправославних и антинародних политичких одлука или појава.

Али још пуно важније од свега тога је да Црква од данашњих србских нараштаја, мора бити препозната као „радионица спасења" (Свети Јустин Ћелијски) и „стуб и тврђава Истине", те да се данашњи Срби и Србкиње заиста сједине са Христом кроз Његове Свете тајне.

Таква духовна обнова у Срба, неминовно би проузроковала моралну и државотворну обнову србства, јер како учи Свети владика Николај - само се превасходном тежњом ка Царству небеском (вечном, непролазном), може и царство земаљско одржати на дуже време.

Врх стране