Још једном о македонском црквеном питању

10. јула 2022. / Коментар

„Забринути смо због тога што су последње одлуке СА Сабора Србске Православне Цркве у македонском црквеном питању, а посебно одлука о додељивању аутокефалности МПЦ-ОА, очигледно донете напречац, под несумњивим притиском „реалполитичких аргумената“ и уз мешање световних власти, уз потпуно занемаривање става верног србског народа о том питању и, што је за највећу бригу, уз потпуно игнорисање легитимних верских и националних интереса Срба у Северној Македонији и са крајње немарним односом према непроцењивој духовној и културној баштини србског народа у некадашњој Старој Србији и Вардарској Македонији. Та одлука ће у будућности свакако бити процењивана из угла канона и еклисиолошке сврсисходности, па је стога не треба сматрати коначном и неопозивом. Желећи достизање мира и слоге међу православним народима на Балкану и превазилажење раскола, ми се не можемо одрећи свога вишевековног наслеђа, за чије ослобођење се лила крв наших предака."

Србска Акција у потпуности подржава наведене редове „Писма групе интелектуалаца патријарху Пoрфирију и епископима СПЦ", као и основу свих ставова изнетих у овом писму, укључујући и апел за одговарајуће држање Патријарха и епископа поводом неких евентуалних или заказаних предстојећих догађаја попут антихришћанске манифестације заказане за септембар месец у Београду. Дакле став изнет у овом Писму о одлуци о „давању аутокефалности МПЦ", јесте и став нашег Покрета о овом питању.

Препоручујемо вашој пажњи целовит садржај овог писма у коме се наводи и следеће:
„Ћутањем се издаје Христос и ћутањем се стварају услови за ширење душегубних црквених раскола, а и једном и другом се радује непријатељ Православља и људског рода од искони. Будући да, по речима Св. владике Николаја (Велимировића) - основу и центар свега Светосавског национализма чини народна црква - од будућих одлука србског патријарха и србских епископа зависи да ли ћемо подељени дочекати четири јахача Апокалипсе који су увелико пред нашим прагом или ћемо бити, један народ, тесно саткан и чврсто сједињен у једном духу, једној вери и једној моралној и националној дисциплини, слично неком камену монолиту'. За ово друго постоји свеуједињујући и свеисцељујући лек Духа Светога – следовање Предању Светих Отаца."

Врх стране