Нови патријарх србски - Порфирије Перић

19. фебруара 2021. / Коментар

На јучерашњем Светом архијерејском сабору Србске Православне Цркве, за новог патријарха србског изабран је досадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, који је данас у београдској Саборној цркви и устоличен.

Избор новог патријарха србског је за нас као православне родољубе, веома важна ствар јер питање карактера првојерарха Србске Цркве од неизмерног је значаја за народ и Цркву. Наш став о личности новоизабраног патријарха није једнозначан. Знамо га као школованог, пријатног и културног младог (релативно) епископа, и верујемо да ће се старати о препороду црквеног живота и ширењу хришћанског духа у народу, што је и примарна улога црквених јерарха.
С друхе стране, ми имамо негативан став о екуменизму као и симфонији јерархије Србске Цркве и безбожног Вучићевог режима, али ваља се сада дистанцирати од бујице полуистина и дезинформација које појачавају смутњу и подривају последњу брану издаји Косовова и Метохије.
Ми не знамо како ће се владика Порфирије показати као патријарх, али знамо да га није изабрао ни Алелсандср Вучић, нити римски Папа. Био је жреб, а ми као чланови Цркве и националисти, дужни смо да доприносимо импулсима који иду у прилог бескомпромисном ставу Цркве по питању одбране Косова и Метохије и да не учествујемо, ни на који начин, ширењу духа резигнираности, дефетизма и крајњег неповерења (и према нашим архипастирима и према промислу Божијем).
Ако му буде Христос изнад свега, онда немамо шта да се бојимо. То значи да ће се држати чврсто предања, светоотачког искуства Цркве и Лазаревог завета и да га антисрбска клика на власти неће моћи контролисати, уцењивати и управљати нашом помесном Црквом уместо њега. Ако се све ово ипак буде дешавало, онда су ствари јасне.
У сваком случају, ми патријарху србском господину Порфирију желимо да часно, дуговечно и правилно управља речју Истине Христове.

Мъногаꙗ лѣта

Врх стране