О нашем Великом знамену и Србској Акцији као покрету савременог зборашког становишта

15. новембра 2018. / Коментар

Као што је познато, кружни оквир око христоцентричне сржи знамена Србске Акције, сачињен је од стилизованог сплета класа и зупчаника, који тако сједињени оличавају борбу за хлеб и слободу, односно борбу за права србских радника као носилаца стваралачке снаге србске нације. У том контексту, клас као симбол хлеба, повезан је смислено и са сржи нашег знамена. Наиме, како наводи и истакнути збораш и учитељ Србске идеје Димитрије Најдановић: „По Божијој и људској правди хлеба мора бити за свакога, хлеб је живот. Ко лишава човека хлеба, он је убица. Али клас не представља само хлеб. Глад није главни покретач нашег покрета. Голи нагон за ситошћу нагон је звери. Ми не делимо ни мишљење комунистичког материјализма по коме је економика једини смисао и снага историјског збивања, нити делимо капиталистички епикуреизам изражен у класичним речима: хлеба и забаве. Хлеб за нас има много дубљи значај, онакав какав му значај даје народ. За наш народ је хлеб нешто свето, благодатно, велики дар Божији. Он на хлеб гледа са мистичким страхопоштовањем и љубављу. Он осећа да је у хлебу оваплоћена свеживотна сила, она која му цело биће храни животворним духом. Свештено-религиозним култом према хлебу, култом који можда само у нашем народу постоји, народ наш побожним усхићењем изражава бескрајну захвалност Животодавцу.“ Даље, клас је симбол србског села, без чије обнове нема истинског препорода нације, а симбол је и органског, то јест анти-индивидуалистичког погледа на свет. Јер клас је сачињен од споја чинилаца органски повезних унутрашњом животном везом, који су у пуном органском јединству, као што су припадници истог рода повезани духом и крвљу. То је спој потпуно различит од трошних и пролазних механичких везивања.

Клас  као символ хлеба насушног и органске мисли, красио је и знамен старих збораша и њиховог вође, великог учитеља Србске идеје и политичара са крстом – Димитрија Љотића. Стога клас на нашем знамену представља још и наслеђе зборашког идеолошког барјака, који се данас вијори под окриљем Србске Акције као покрета савременог зборашког становишта. Јер такво идеолошко упориште, јесте одраз Завета Богу, Отаџбини и Роду, и ништа је друго до аутентичан светосавски израз у савременој политици, због чега је оно наш компас и путоказ. Управо због тога Србска Акција има и свој Велики знамен који се однедавно користи као главни знамен Покрета, и који садржи и преостала два чиниоца зборашког знамена: штит и мач. Они симболизују борбу, јер како каже Најдановић „цело биће Збора креће набујали борбени занос...“.

А у знаку „борбе“ јесте и наш основни слоган „Подвиг и борба“ који је исписан и на знамену, и односи се на духовно подвижништво, које подразумева борбу са злом у себи – искорењивање сопствених злих навика и злих расположења душе, као и на борбу са злом око нас, а то је борба за слободу и напредак србског рода.

Стога, чврсто верујемо да су Подвиг и борба србска будућност и лозинка будуће србске Победе!

 

Врх стране