О протестима и нередима у Француској

09. децембра 2018. / Некатегоризовано

Поводом актуелних дешавања у Француској, наш став није једнозначан.

Пре свега, нас радује свако манифестовање трулежи Европске уније, односно њених кључних административних упоришта међу којима је и савремена Француска. Радује нас што је режим изопачењака и ционисточког пиона Макрона - срозан и компромитован. Међутим, врло добро знамо да овако организовани и омасовљени протести тешко да могу бити спонтани или самоникли, а они пак фактори који имају моћ да данас организују нешто овако велико, не разликују се суштински од изопаченог хохштаплера Макрона.

С друге стране, доста група француских националиста узима учешће у протестима, са циљем да се социјални бунт идејно прошири те да добије целовиту-  националну димензију. И заиста, чињеница је да су огромна већина протестаната - бели Французи, те да многима од њих смета мигрантско-исламски фактор као и наметање хомосексуалног изопачењаштва. Међутим, протести за сада не иду у правцу таквих тежњи, изузев услучају неколико истакнутих транспарената од стране националистичких демонстраната.

Чињеница је да су разлози за протест чисто економски, то јест против повећања цена и реформи социјалног система. А када су такви захтеви једини, то значи да је мотив протеста - заштита потрошачких лажних вредности, то јест комформизам и хедонизам. Дакле друштвене теме у духу данашњих либералних европских левичара.

Међутим, чињеница да етничка структура протестаната није у складу са савременим лево-либералним стандардима, даје наду да ови протести и нереди можда и могу изаћи из својих назначених оквира и постати весник националне револуције.

Ми заправо и немамо праву слику о стању национализма у француском народу данас, с обзиром на то да Марин Ле Пен и њена партија као контролисана и лажна национална опозиција већ дуго раде на пасивизирању људи и кривотворењу националне идеје.

И с обзиром на ту чињеницу, њено дистанцирање од ових протеста, и њена осуда истих, добар су знак који може бити показатељ да се из постојећих протеста можда и може искристалисати један искрен национализам без системске контроле.

До даљег, пратићемо ситуацију и у складу са њом износити своје виђење ствари.

Врх стране