Слава Србске Акције и помен Учитељу

03. маја 2020. / Активности

Данас је дан Светог Николаја Србског, којега прослављамо као великог православног духовника, пастира, подвижника и богослова, као и учитеља светосавља и Србске идеје. Свеца, родољуба и великана којег је Свети Јустин Ћелијски назвао највећим Србином после Светог Саве! Због свега тога, као и због идеолошко-политичких смерница које је владика дао путем својих речи и дела, наш Покрет, празник посвећен њему, прославља као своју крсну Славу, која је и ове године традиционално обележена, и то од стране наших активиста из Београда, Војводине и Ниша. Дакле, на више места, уз приношење славских колача, прослављен је духовни покровитељ нашег Покрета, којем су уз свечарску дружбу, узнете наше молитве.

Пред благосиљање славског колача, одржан је и парастос учитељу Димитрију Љотићу. Наиме, одлучено је још пре да с обзиром на ванредне околности, овог пролећа спојимо ова два догађаја. На тај начин, још једном је и симболично истакнута нераскидива веза између ова два пријатеља, два духовна и морална горостаса и учитеља Србске идеје, чија дела и речи и данас попут сунчаних зрака обасјавају тамно небо над србском данашњицом, упућујући на наше свете и славне претке, на идеал светосавског погледа на друштво и погледа на политику, односно упућујући на Господа нашег Исуса Христа као Јединог могућег камена темељца сваког препорода народног, породичног и личног.

Нека би Свети владика наш Николај и учитељ Димитрије Љотић, као житељи Небеске Србије, умолили Господа да нас укрепи и руководи на путу подвига и борбе за испуњење Завета.

Завета Богу, отаџбини и роду!

 

Врх стране