Свето причешће, медијски линч и неке учестале заблуде о овој Светој тајни 

23. марта 2020. / Коментар

Већ смо писали о томе како је једна од ставки које се налазе у позадини приче о корона вирусу - напад на Цркву православну, на њен богослужбени поредак и Свету тајну причешћа. Да је заиста тако, могли смо се уверити  јуче и данас када је низ медија у Србији, у духу најгоре атеистичке пропаганде вређало Цркву и верни народ због праксе причешћивања верних из исте кашичице, што је устаљена црквена пракса, било да је време епидемија или не. Услед светости ове Свете тајне, пракса причешћивања не може бити ни извор заразе нити средство њеног ширења, како то тврде надобудне незналице које робују јаловим рационалистичким и материјалистичким догмама. Најдаље је очекивано отишла необољшевичка србомрзачка власт у Црној Гори, која је управо под изговором начина причешћивања, забранила народу да присуствује богослужењима. Надамо се да ће свештенство и верни народ у Црној Гори, успети да нађу начин да се одупру овим антихришћанским мерама богоборне власти.

Дакле, наша Србска Црква мора истрајати у одбрани свог устаљеног начина причешћивања. Иако ту није реч о догматској нити канонској ствари, веома је важно да се на овом примеру  посведочи принцип одолевања антихришћанском духу времена и одолевања притисцима хистеричних безбожника.

Велика је ствар и велика победа то што је и ове недеље велики број православних Срба и Србкиња учествововао на светој литургији и причестио се Светим тајнама Христовим! Тиме се сведочи и вера у истинитост Светог причешћа као и бунт против епидемије паничног страха од смрти. Јер видимо да је суштина страха у актуелној хистерији, заправо панични страх од смрти, што је одраз недостатка вере у Бога и вере у царство небеско. 

С друге стране, морамо истаћи да постоје и многи који се о постовима причешћују, али су сада уплашени и неприступају Светој чаши. Јер уопште и не знају шта је Свето причешће. Немају свест о чињеници да је заиста реч о крви Христовој и телу Христовом, већ попут протестаната верују да је реч о хлебу и вину који само симболишу тело и крв Христову. 

А с друге стране, постоји још једно погрешно третирање Светог причешћа. Ту се ради о ставу да је оно једино лек за којекаве болести, душевне и телесне, и ништа више од тога. Због таквих и разних других погрешних ствари, Свети апостол Павле и каже: ,,због тога су многи од вас болесни и много их умире". Наиме, причешће нема ,,магијско" својство које многи прижељкују. Многи мисле: ,,мало поста, причестиш се и болест нестаје". Не иде то тако... Узмимо за пример Светог Саву, који се упокојио болестан у Трнову, Светог Нектарија Егинског који се упокојио у болести од рака (иако је молитвом Господу многе исцелио управо од те опаке болести), и узмимо за пример низ других светитеља који су били често болесни иако су се редовно причешћивали. Дакле, треба дићи глас и против сујеверне маште многих да је причешће гарант телесног оздрављења или неразбољевања. Наравно,  причешће јесте и фактор који утиче и на здравље тела, и то је много пута потврђено. Дакле није гарант оздрављења и неразбољевања, али по правилу утиче благотворно и на здравље душе и тела. 

Циљ причешћа је пре свега сјединити се са Христом и већ овде на земљи окусити Царство Небеско, чиме се исто и задобија. Наравно, потребно је да се овој Светој тајни приступа са љубављу, вером, и са припремом и учесталошћу у складу са благословом духовника, како би исто било на корист, односно на здравље и спасење.

 

Врх стране