Зашто се левичари и либерали у Србији радују тзв. ковид пропусницама?

07. новембра 2021. / Коментар

Стигла је јесен, а са њом и нови талас корона вируса и одлука Владе Србије да уведе тзв. ковид пропуснице. Поставља се питање зашто разни ,,анти-ауторитарни" опозицинари у Србији, либерали и левичари - самопрокламовани борци против тренутног режима, поздрављају овакве потезе власти, па чак и апелују на пооштравање мера?

Малтене комплетна левица у Србији, од социјал-демократа па до активиста тзв. крајње левице, прижељкује целодневне ковид пасоше, интензивнију кампању за ковид-вакцинацију, додатну стигматизацију и маргинализацију ,,антиваксера'' (55% грађана Србије је невакцинисано). Дакле, они критикују Александра Вучића и његову власт, али само због тога што ,,нису довољно оштри" у својим поступцима. А ти поступци су у потпуном складу са жељама левице, као и многи други Вучићеви поступци, попут најављеног увођења ,,Закона о истополним заједницама", затим увођења ,,Закона о родној равноправности" итд.

Уосталом, трагикомично је што ,,антикапиталистичка'' левица посебно воли да назива Вучића ,,послушником капиталиста", што он и јесте, а слажу се са добрим делом његових битних потеза и одлука. Јер шта су онда они?

Такође су бизарне тврдње појединих левичара да су невакцинисани - ,,слуге капитализма'', или да је у најмању руку капитализам крив за недовољну стопу вакцинисаности. Ко је улагао у ,,научно-истраживачке студије", а касније и масовно произвео вакцине ако не капиталистичке фармацеутске компаније? Капиталисти у многим државама отказом условљавају раднике у својим фабрикама и компанијама да би се вакцинисали. Капиталисти преко својих полуга – глобалних медијских кућа и друштвених мрежа застрашују своје гледаоце и кориснике причама како малтене само невакцинисани могу умрети од короне. Због пређашњих затварања и рестриктивних епидемиолошких мера, које левичари у Србији тако жарко прижељкују, само амерички милијардери су од почетка пандемије до августа 2021. године профитирали у износу од 1800 милијарди долара, односно, имовина им се повећала за 60%, а слична је ситуација и у остатку света. Другим речима, од почетка пандемије до сада су капиталисти профитирали и домогли су се још већег процента светског капитала, док је све већи јаз између имућних са једне, и радника са друге стране (истих радника за чија се ,,права левица'' наводно бори). Дакле, својом недоследношћу, изјавама и поступцима, левичари у Србији сами показују и доказују да су ништа друго до несвесни или свесни послушници капитализма, иако себе представљају као противнике истог.

Цео концепт тзв. ковид пропусница се показао као бесмислен у тренутку када се доказало да и вакцинисани могу да се заразе и да преносе вирус даље. Заражена особа која је вакцинисана има сву слободу да путује по свету, па тако може да отпутује у неку слабо вакцинисану земљу (рецимо, афричке земље, које због сиромаштва не набављају вакцине) и да прошири вирус услед чега би известан број људи умро (све под претпоставком да невакцинисани умиру у већим стопама, што је тренутни медијски наратив). Као што смо и раније истицали, ми нисмо против вакцина као вида имунизације, али смо чврсто против обавезне вакцинације недовољно поузданим ковид вакцинама и против дискриминације која проистиче из увођења тзв. ковид пропусница. Иако се њихов глас не може чути у мондијалистичким медијима јер ,,не играју како капиталисти свирају'' (а од скоро се у Србији може и пријавити лекар који не препоручује ковид-вакцинацију), постоји део струке који се такође противи обавезној ковид-вакцинацији. На крају, сматрамо да ће на даље ковид мере и рестрикције које ће вероватно уследити од стране овог перфидног и антинародног режима, србски народ адекватно одговорити.

Врх стране