Антисрбска власт против животне средине

06. новембра 2018. / Коментар

Као што загађује овдашњи друштвени живот промоцијом шунда и изопачењаштва, затим омогућавањем најезде миграната, систематском пљачком и социјалном неправдом, исто тако у сфери бриге за животну средину, надлежне власти показују потпуну неодговорност, бахатост и безакоње. Реч је о толерисању уништавања животне средине а поводом изградњи тзв. малих хидроелектрана.

Наиме, последњих недеља у јавности, воде се бројне полемике везане за такозване мале хидроелектране и њихов утицај на животну средину. Као Покрет који се између осталог залаже за очување животне средине као и природних лепота наше Отаџбине, не можемо остати неми по овом врло важном питању.

Оно што би на почетку требало напоменути јесте да сам концепт малих хидроелектрана не мора нужно бити штетан по животну средину, међутим оно што је забрињавајуће јесте пракса коју смо могли видети на неколико места у нашој земљи.
Имамо у виду пре свега радове извођене на Црновршкој реци где су се уз помоћ тешке механизације цеви полагале у корито реке иако се сама река налази у парку природе на Старој планини где је забрањена било каква делатност која нарушава животну средину. Такође што се тиче самог функционисања малих хидроелектрана, велики проблем је то што се често цевоводи полажу у речно корито и то у дужини од по неколико километара. То се чини употребом тешке механизације што представља озбиљно нарушавање станишта за живи свет. Међутим постоје и горе ствари што се тиче утицаја на животну средину, када на пример корисници малих хидроелектрана током летњег периода сву воду из корита реке усмере у деривационе цевоводе при чему долази до уништења живог света у водотоку.

Оно пак што заговорници изградње малих хидроелектрана налазе као оправдање, јесте чињеница да се мале хидроелектране убрајају у постројења која користе обновљиве изворе енергије а званична Србија је као међународну обавезу прихватила да одређени проценат укупно произведене електричне енергије буде из обновљивих извора енергија. Ту се крије и сама мотивација инвеститора за изградњу оваквих постројења а то је чињеница да држава по повлашћеној односно субвенционисаној цени откупљује струју од власника малих хидроелектрана па на тај начин они остварују енормну зараду а на штету народа. Што се тиче става нашег Покрета према питању прихватања услова од стране ЕУ да одређени проценат електричне енергије буде из обновљивих извора енергије, сматрамо да је неприхватљиво да државу Србију било ко уцењује, поготово злочиначка бриселска лихварска бирократија. Мада, морамо споменути да ми нисмо против употребе обновљивих извора енергије, већ напротив сматрамо да Србија има огроман потенцијал за коришћење обновљивих извора енргије што кроз изградњу ветропаркова у Банату, што кроз коришћење енергије сунчеве светлости, као и кроз искоришћење енергије биомасе.

Закључак је да би србским родољубима требало да буде од велике важности очување животне средине наше Отаџбине коју ми треба да оставимо будућим поколењима, али такође сматрамо да технолошки напредак у енергетици уз мудро коришћење природних ресурса које нам је Господ подарио не мора нужно бити противно концепту очувања животне средине.

Али овакво антинародно и антиеколошко држање надлежних, јесте нешто што се мора разобличити и чему се ваља стати на пут!

Врх стране