Битка за Бели град 1456. године

23. јула 2023. / Блог

Београд као „тајни центар света" и „грудобран општег limesa" (Калајић), био је поприште небројених великих битака кроз повест, знаних и незнаних...
Једна од највећих битака Белога града, збила се месеца јула 1456. године, када је турска војска продрла у град, на челу са султаном Мехмедом II Освајачем.

Београд су бранили Срби, Угари и крсташки војници из разних страна Европе, сви предвођени Јанком Сибињанином. Срби су се у борби показали као одлични стрелци. Борба је била дуга, хришћанима су били потребни сви становници Београда да би одбранили град, па су жене преко зида бацали запаљиве материје. Дана 14. јула, хришћанска флота је упркос куги победила турску, али Турци су наставили да бомбардују град. Турски барјактар је покушао да постави турски барјак на врху Калемегданске тврђаве и да тако подигне морал војсци. Хуњадијев војник, Србин, Титус Дуговић је покушао да отме барјак барјактару, па је повукао и барјак и барјактара и заједно су пали са куле. Дана 21. јула, Турци су кренули у жесток напад, који је завршен погибијом, а 22. јула, почео је пробој хришћана, који су упадали у турске шаторе а Турци су кренули у бег. До 23. јула Турци су се повукли, а хришћански Београд је одбрањен.

Врх стране