Интервју вође Руског империјског покрета

19. јула 2020. / Коментар

За наш сајт, интервју је дао господин Станислав Анатољевич Воробјов, вођа Руског Империјског покрета (РИД) - наше братске организације из Русије, која је у априлу ове године доспела у жижу светске јавности када је администрација председника САД Доналда Трампа, прогласила РИД за терористичку организацију. На Видовдан ове године, РИД је у Петрограду организовао помен свим србским и руским ратницима палим у борби за веру и отачаство. Поруку подршке србским националистима, РИД је послао и поводом скорашњих протеста у Београду против антисрбског Вучићевог режима.

Станиславе Анатољевичу, 

Како бисте укратко описали тренутку политичку и друштвену ситуацију у Русији? Да ли по Вашем мишљењу актуелни режим у Руској Федерацији има и добре особине или не?

Укратко, Русија, тј. Руска Федерација, налази се у кризи. Конкретно у кризи система. То обухвата економску кризу, политичку кризу, кризу власти и кризу друштва. Ситуација је веома напета, зато што је овде код нас веома много „запаљивог материјала“ у виду дошљака из средње Азије и са Кавказа, људи другачије оријентације, другачијег менталитета. Они представљају опасност која води ка слому друштва. Укратко, таква је ситуација. Економски је тешка, као и политички, и сад тренутно постоји  политичка криза и у вези са практичном променом облика власти.

Поводом Путиновог режима, постоје и добре особине, јер такве особине имају чак и окупациони режими. 

Конкретно, у систему РФ постоје и позитивне стране у виду социјалних исплата за подршку становништву и слично. Сваки режим то има. Али безусловно постоји више негативних момената код ових власти, због чега је иста - неприхватљива. 

 

О РИД-у се пуно говорило када је администрација председника САД Доналда Трампа прогласила Ваш покрет за терористичку организацију. 

Како то коментаришете?

Да, у априлу ове године администрација Доналда Трампа сврстала је РИД у списак глобалних терористичких организација, као глобалну терористичку претњу по Сједињене Америчке Државе. Како бих то прокоментарисао? То је заправо логична одлука и заиста очигледна за амерички систем, зато што идеје чији смо следбеници, и то не само у Европи него и у Сједињеним Америчким Државама, представљају претњу за либерални систем Америке, па и за режим који је тренутно тамо на власти. Због тога су нас унели у тај списак, с тим што је реч и о предизборном потезу показивања небелом становништву у САД, да се власти боре против белих, „расистичких" и хришћанских организација. Били су ту и стратешки моменти, у виду преседана да се терористичка етикета качи не само исламским, него и хришћанским организацијама. РИД је прва хришћанска организација која је унета у такав списак.

 

Како коментаришете тренутну ситуацију у САД?

За администрацију председника Трампа ситуација је постала прилично непријатна услед неочекиваних масовних нереда које је очигледно неко подстакао. Јасно је да постоје и објективни разлози, али и веома много субјективних разлога се уклопило у то. На јесен су избори, и зато Трампови опоненти затежу ситуацију служећи се свим средствима не би ли још више подигли тензију. Трамп је подржао кампању са тзв. коронавирусом, затворио људе у куће, како би на крају он изашао из свега тога као наводни победник и на томе добио изборе. 

Али ту се десила поменута ситуација, борба се заоштрила, и велико је питање ко ће победити на председничким изборима, републиканци или демократе. 

 

РИД је активно је учествовао у борбеним дејствима у Донбасу. Како бисте укратко данас оценили ситуацију са тим конфликтом?

Нажалост, ситуација је прилично тужна, а све је све почело веома добро, било је то  „Руско пролеће", буђење патриотског и националистичког расположења код руског народа. Руси Новорусије су пробудили своју националну свест и иступили против украјинизације целог становништва такозване Украјине, у којој 99% живе етнички Руси. Сада је ситуација веома тужна управо због кривице путинског режима, о чему ми учестало и говоримо. У контексту поделе на добре и лоше особине путинског режима, ово је једна од лоших особина. Наиме, овај режим уместо да истински подржи покрет за ослобођење Новорусије од украјинских сепаратиста, он је практично све издао. Новорусија се ограничила на две губерније, иако је Новорусија вишеструко већа. И Харков је хтео да јој се припоји, и Одеса, Николајев... али овај режим не допушта да се то уради и њихови „уважени партнери“ (прим. прев. Путинова узречица) налазе се Вашингтону и Кијеву, док на територији Новорусије они не виде уважене партнере.

 

Распад мондијализма и стварање пронационалне Европе немогуће је без Русије, која чини неодвојиви део истинске Европе. Да ли верујете у могућност паневропског препорода?

Препород ће се догодити. Нисам сигуран да ли ће то бити паневропски препород, али руски препород безусловно да! Зато што је Русија највећа држава на свету и држава која носи истину, тј. Истину хришћанског православља. Ка Русији као највећој држави на свету, Европа и сви нормални хришћани, морају да се оријентишу. Али данашње власти Русије исто су либералне као у Европи, и због тога није реално очекивати од ових власти да ће помоћи у националистичком и традиционалистичком препороду Европе и Русије. За то шансе не постоје. После смене власти у Русији, када Русија доживи препород, за њом ће путем препорода традиционалних вредности кренути и све остале државе, које ће одбити Нови светски поредак. Ко ће у томе успети, тешко је рећи, зато што Русија која мора бити предводник таквог покрета, јесте уникатна православна хришћанска цивилизација, различита од западноевропске и од азијске. То је посебан облик цивилизације, и на њу би сва Европа требала да се оријентише. Да ли ће доћи до тога или не, време ће да покаже.

 

Како оцењујете глобалну хистерију око пандемије коронавируса?

То је политички спектакл који се одиграва, ми смо једноставно гледаоци тог спектакла који посматрамо са стране, схватајући да ту постоје сценариста и одређени сценарио. Ми још увек не знамо ко је то исценирао и због чега, али већ је јасно да је то грип који је представљен као страшна куга 21. века, док је уствари реч о слабијем облику корона - инфекције која је била актуелна и пре неколико година под називом атипична пнеумонија. То је исти тај вирус, само што је пре био много озбиљнији. Овај данашњи вирус је слабији, спорије се распрострањује и смртност је релативно ниска, због чега је сличан обичном сезонском грипу. Није искључено да је овај вирус развијен у лабораторији, ја сматрам да највероватније и јесте, јер иначе не би све било тако прецизно припремљено. Због чега се ово ради, то је још увек тешко рећи, јер не знамо прецизно какви су циљеви. Јасно је да постоје неки стратешки циљеви, попут избора у САД, где Трамп жели да буде „победником куге 21. века“, зашта је потребна и „куга 21. века“. Можда постоје и неки тајни стратешки циљеви. Неки чак претпостављају да је план био да се пусти неки страшнији вирус, али да није успело, и да се испоставило да је ово слаб вирус, испод очекивања оних који су га пласирали. Сада је тешко дефинитивно рећи, пошто немамо конкретне информације, али то да је вирус вештачки и да није опаснији од обичног грипа – то је тачно.

 

Шта бисте рекли о понашању врха Руске Православне Цркве у вези са такозваном пандемијом?

Треба разумети да у Руској Православној Цркви, као и у Црквама у другим државама, постоје неки јерарси који су јеретички настројени. Или су (римо)католикофили, или су уопште неверници и атеисти који покушавају да „обнове“ и „модернизују" православље, да уведу нпр. у Руској Православној Цркви замену богослужног језика, да одстране црквенословенски језик и уведу руски. Такви су подржали и хистерију такозване пандемије. Много је разних покушаја удара на православље „изнутра“. Ми знамо имена тих јерарха који су недостојни тога да буду у нашој Цркви, због тога ћемо се безусловно борити против њихових идеја. Али то није целокупна Црква, него су то поједини материјалисти који су фактички део актуелног режима или су убачени још давно од стране комунистичког режима. То је наш проблем са којим ћемо изаћи на крај. 

 

Какво је Ваше мишљење о Александру Лукашенку?

Александар Лукашенко, ако га упоредимо са нашим председником, делује за класу боље. Например, није се укључио у систем ове „псеудопандемије“. Ако су код нас државни руководиоци одмах све прихватили и рекли „да, да, да, ово је пандемија, ми ћемо да испуњавамо све указе са Запада који стигну“, Лукашенко није тако поступио и то је доказ неке самосталности. Али о Лукашенку не треба питати житеље Руске Федерације, који не познају у потпуности услове живота у Белорусији. Житељи Белорусије би то боље изложили. Са наше тачке гледишта, Лукашенко изгледа боље, али такође има много минуса, као што су сепаратизам који се тамо појачава и форсирање вештачког језика уместо правог руског језика на којем сви Белоруси разговарају. Када се режим у Москви промени, и уместо либералног на власт дође националистички режим, питање сепаратизма руских граничних земаља биће решено. 

 

Како се односите према питању наслеђа руског престола?

Питање је веома сложено. По законима Руске Империје (Закон о престолонаслеђу који је донео цар Павле l), међу потомцима Романових, нажалост, нема личности која у потпуности испуњава услове за претендовање на трон руских императора-самодржаца. Или је у питању морганатски брак, или је реч о људима који су потпуно изгубили везу са Русијом и руским народом, па чак не знају ни руски језик. Због тога питање о династији Романов, веома је сложено. Код нас постоји заклетва из 1613. године, то је црквена заклетва целог руског народа на верност династији Романов. Да би дошла друга династија, нама је неопходно да се разрешимо те заклетве на исти црквени начин.

Дакле, наследници не постоје, то је питање времена и питање Земског сабора, који ће се спровести и који ће на царевање позвати достојну личност. Има теза о пророчанствима о обнови руске царевине у којима се наводно помињу управо Романови. Међутим, пророчанстава (стварних или наводних) веома је много, и може се залутати у њима. Притом она могу да противрече једна другим. Пророчанство мора да просходи од таквог ауторитета какав је на пример Свети Серафим Саровски, а код њега нема таквих пророчанстава у којима се децидно помиње династија.

 

Каква је перспектива православне монархистичке идеје у Русији?

То је идеја пред којом је будућност. Зато што је комунистичка идеја саму себе потпуно исцрпела, и народу је категорички неприхватљива због скоро стогодишње комунистичке окупације Русије, која је донела несрећу, беду и зло руском народу. Руски народ то не прашта. Либералну идеју, која је заменила комунистичку, народ је са радошћу прихватио јер се ништа друго није нудило у време када је мрска комунистичка идеја свима дојадила. Али током протеклих 20-30 година, народ се у потпуности уверио да је либерализам пуста идеја која ничим не може да помогне, ни држави ни народу. Зато остаје једна, последња и трећа - Трећи пут и трећа идеја. То је обнављање традиционалног и историјског пута Русије. Ми нашу идеју нисмо нашли тек тако у Европи на сметлишту, одакле су преузети комунизам и либерализам. Царизам је наш историјски пут којим смо као нација ходили хиљаду година. Ми смо се за њега изборили. Кобне 1917. године, нас су свргнули са нашег традиционалног пута у либерални и комунистички канал. У том каналу ми и даље плутамо, а када се извучемо, ступићемо на свој традиционални историјски пут – монархистички, православни и самодржавни.

Многи приговарају да је монархиста мало, али то апсолутно ништа не значи, зато што ова питања не решава маса. Наиме, историју не стварају људи, историју ствара Божија сила, а она је са нама. Уосталом, ако менахички узмемо да пребројавамо, монархиста данас има много више него 1991. године. На десетине пута више. Саму идеју подржава, према анкетама јавног мњења и до 60-70% Руса. То је механичко питање, а ми као православни, оријентишемо се на појам који се зове Божија воља. На њу мало ко данас обраћа пажњу.

 

Хвала Вам на исцрпним одговорима. За крај, шта бисте желели да поручите србском народу?

Србском народу ми безусловно исказујемо своју подршку и своју солидарност, нарочито у вези са окупацијом дела територије, која је узурпирана од стране шиптарских сепаратиста. Код нас је слична ситуација у Украјини, зато ми сасвим разумемо осећања Срба које безусловно подржавамо. И желим да поручим да кад се препороди Русија, неизбежно ће доћи и до препорода Србије и србског народа!

Врх стране