Исход рата у Арцаху

11. новембра 2020. / Коментар

Након константне офанзиве азербејџанске војске у Арцаху (Карабагу), јерменско руководство је пристало да потпише споразум којим под контролом азербејџанаца остају све области Арцаха које су заузели у овом рату. Азербејџан слави победу а у Јерменији је новонастало стање крајње напето и хаотично. Маса народа је упала у јерменску скупштину и линчује високе функционере јерменског режима оптужујући их за издају.
Очигледно је да је Азербејџан и оружано и по савезницима (Турска, Израел), јачи од Јермена, и то је пресудило. Пуно је у Јерменији данас разних оптужби и информација, оптужба опозиције да је власт издајничка, оптужба власти да је опозиција дезертерска, контроверзе око улоге Руске Федерације итд. С обзиром да немамо довољно поузданих информација, ми не можемо дати своју оцену наведених збивања. Али упркос свему, ми остајемо верни подршци јерменским родољубима. Верујемо да ће се Јерменија консолидовати и у повољној прилици повратити изгубљене територије.

Уосталом, Јермени су ипак очували голи опстанак упркос губитку територија. Азербејџанци нису ишли до краја јер су им Јермени херојском одбраном ипак нанели осетне губитке, и уопште сам ратни морал је све време током овог рата био снажнији на јерменској страни. Та чињеница буди веру у неку сутрашњу јерменску победу.

Врх стране