Ми (ни)смо (ваш) свет!

07. фебруара 2022. / Коментар

Ова слика, наш је одговор на лицемерну и шизофрену америчку кампању под називом „Ви сте свет!". Шизофрену, јер САД по свом духу представљају порицање свих традиционалних вредности, а по својој политици, САД су велики подстрекач и покровитељ србомржње. Дакле, ми са њиховим (полу)светом немамо везе. Културолошко-психолошки рат САД у Србији води већ годинама, а његов циљ је јасан: пацификација србског народа, постепено уништавање борбеног потенцијала србског духа, разводњавање патриотизма, промовисање хомосексуализма и других видова наказности - а кампања ,,Ви сте свет’’, његова је најновија инстанца.

Намера те кампање јесте да знамените Србе представи као пионире ,,савременог света’’ чији идеали превазилазе национално, који ,,сањају снове читавог света’’. Прва у низу ових реклама пласирала је идеју да се величина државе не мери пространством њене територије (субверзивна сугестија да Србија неће бити ,,мања’’ без Косова и Метохије), већ се мери апстрактним јединицама - оним што ,,грађани те земље дају свету’’. Срби врло добро знају шта је САД ,,дала’’ (одузела) србском свету 90-их. Од Другог светског рата до данас, САД су над трећином светске популације извршиле војну агресију (1995. и 1999. године над Србима), па би по прокламованим америчким критеријумима САД требало оценити као ништавну државу која само руши и узима од света. Напротив, став САД о себи, дијаметрално је супротан томе и свима добро познат: САД доноси мир и демократију, друштвене слободе и еманципацију, свуда где падну њене бомбе и где канџе пруже америчке НВО.

Дакле, амбасада САД нема апсолутно никакво право да србском народу објашњава и тумачи речи и поступке србских научника, писаца и ратних хероја. Те пропагандне рекламе имплицитно сугеришу да смо ми ,,погрешно схватили’’ сопствену традицију, националну културу и славну историју, али да не бринемо, јер је ту америчка амбасада да нам предочи како су Срби прошлости били егалитаријанци, феминисти и слободномислећи поштоваоци различитости којима је љубав према отаџбини била нешто секундарно. Дакле, јасан је циљ искривљења србске историје и културе. И стало им је да у њихову ,,верзију’’ и тумачење историје и поверујемо (или макар неки наиван део Срба, као што то могу бити деца школског узраста) јер су очигледно уложили велика новчана средства у циљ реализације пропагандне кампање ,,Ви сте свет’’.

Нова реклама из поменуте агенде коју у задње време имамо прилике да видимо на РТС-у, приказује Милунку Савић као војника којем је спасавање људских живота, па и живота непријатељских војника, најсветији идеал. Милунка је у Горничевској бици 1916, из сажаљења престала да пуца на пијане бугарске војнике које су бугарски официри пиштољима терали у напад. Међутим, изостављени су делови Милункиног сведочанства који говори да је пре тога србски Гвоздени пук ,,страшно потукао’’ бугарску војску, да је било много лешева, да се Марица зацрвенела од крви итд. [1] Уосталом, сажалити се на пијане непријатељске војнике (који би се предали или се дали у бекство да нису били на нишану својих официра) је витешки хришћански чин који не умањује Милункино јунаштво, већ показује нежност и племенитост србске девојачке душе. У самој Горничевској бици, као и у биткама пре и после ње, Милунка је била неприкосновени борац за отаџбину и сатирала је србске непријатеље, а у њеној намери је није спречавало то ,,што су и непријатељи били људи’’, како нам то намеће америчка амбасада.

Поручујемо амбасади САД да нису у позицији да нам говоре ,,ко је свет’’ и да србски народ добро памти да су србска деца страдала због њихових бомби, али и да је србско оружје од њих јуначки бранило Косово и Метохију упркос њиховој техничкој надмоћи и бројности, по узору на светог цара Лазара и славне претке који су нам у аманет оставили Косовски завет и страдање Христа ради. Зато је наш свет (свет)лост Христова и свет наших светих и славних предака а не полусвет ционистичких хохштаплера из Вашингтона.

[1] - Сведочанство Милунке Савић у Ревији „Дуга”, посебно издање „Солунци”, јануар 1985.

Врх стране