Наш став о сукобу на пољско-белоруској граници

13. новембра 2021. / Коментар

У четвртак одржан је у Варшави још један „Марш несагласних", велика пољска традиционална националистичка манифестација, на којој смо и сами узимали учешће.

Основна тема овогодишњег марша јесте актуелна криза на белоруско-пољској граници. Наиме, белоруске власти (неки тврде да иза тога стоје власти Руске Федерације) почеле су да довозе велики број миграната са Блиског истока са намером да их убаце у Пољску, а у циљу њене дестабилизације, јер данашња Пољска, којом владају проамерички либерали, ударна је песница НАТО-а на граници са Руским светом. И тако, белоруске службе на пуно места дуж границе убацују у Пољску велики број миграната, а пољска војска то наравно настоји да спречи, јер пољске власти попут мађарских, боре се против најезде миграната.

Какав је наш став о овом сукобу?

Белорусија нам је братска православно-словенска (и руска) земља, њен председник Александар Лукашенко је осведочени пријатељ Срба а сама Белорусија успешно се одупире пошасти глобалне ковид-хистерије. Међу стварима које су у данашњој Белорусији негативне, јесу јако комунистичко наслеђе, као и сепаратистичка идеја о белоруској самобитној нацији мимо руске нације, коју одржава и актуелни белоруски режим (иако наравно, у много мањем интензитету него белоруска русофобна опозиција). Али то је све ипак мање битно од чињенице да је Лукашенкова Белорусија бастион отпора мондијалистичкој окупацији.

Стога, ми генерално подржавамо Белорусију у сукобу са било којим НАТО режимом, али не и у овом случају и овом сукобу. Јер овде је реч о потпуно сулудом потезу Лукашенка. Режим Пољске јесте проамерички и либералан, али снисходи десном расположењу већине Пољака, те води политику и против најезде миграната, против абортуса и против „ЛГБТ" агенде. Стога се може рећи да режим Пољске има две стране медаље. Геополитичка страна, која је негативна (проамеричка) и унутарполитичка страна - која има и битне позитивне десне, односно антилибералне и антиатлантистичке црте. Убацивањем миграната у Пољску, Лукашенко удара на здраву страну Пољске а храни ону нездраву.
Јер пољски „НВО" и левичари су одушевљени упадом миграната, нападају пољску армију, под оптужбама да је фашистичка итд. Пољски националисти извештавају о свему томе, дају подршку војсци и одлазе сами добровољно да се придруже граничним снагама. И ми пољским националистима (који су иначе противници пољских власти, противници НАТО-а и ЕУ и велики су пријатељи Срба) пружамо пуну подршку у заштити граница своје земље.

Врх стране