Подршка протесту малинара!

06. јуна 2018. / Коментар

Србска Акција изражава пуну подршку захтевима и протестима малинара који од суботе протестују у Пријепољу блокирањем магистрале која пролази кроз тај град.

На самом почетку, скандалозно је што антисрбски представници власти већ неколико дана у континуитету погрдним именима називају малинаре, називајући их криминалцима и рекеташима - а добро је познато да су у питању људи који су у огромној већини случајева изгубили послове због катастрофалне неолибералне пљачкашке економске политике свих постпетооктбарских режима у некада великим и профитабилним фирмама као што су „ГП Рад", „Полимље транс" , „Фап" и многе друге. По тврдњама самих малинара, откази у овим фирмама су жестоко погодили и уздрмали егзистенцијални опстанак на хиљаде људи из пријепољског краја, те је дакле то био главни разлог да се пре око деценију и по крене у покретање малинарског посла који је пре само 2 године Пријепољу донео 6 милиона евра, што је више од половине општинског буџета.

У чему је заправо главни проблем? Суноврат србског малинарства траје већ годинама, а кулминација је на делу од прошле године. Главни кривац за такву ситуацију је режим и хладњачарски борд (који је у потпуности у спрези са режимом). Изговори пљачкашког режима да не може да диктира услове и цену на тржишту су бесмислени, јер је опште познато да ниске цене малине диктира хладњачарски лоби - које затим извози по скоро дупло већим ценама (прошле године откупна цена је била 145 динара а извозна 260 ) и тиме остварује криминалан профит, а све на штету србских пољопривредника.

Власт не само да је дужна да прихвати захтев малинара да цена буде око 180 динара, како би на хиљаде породица који се баве овим послом - преживале и оствариле основне приходе, већ је неопходно да посегне и за другим мерама као што су увођење анти-дампинг мера које чак и погубни ССП споразум гарантује, како би се спречио увоз малина из иностранства по екстремно ниским ценама а затим пласирао даље као домаћи производ чиме се и квантитативно и квалитативно прави огромна штета. Даље, неопходно је олакшати добијање извозних дозвола како би се разбио монопол криминалних хладњачара који су у спрези са режимом.

Тренутном ценом (100 рсд) не могу да се покрију ни основни трошкови као што су обрада земљишта, ђубрење, противградна заштита, системи за наводњавање, отплата механизације, берба и многе друге ствари. Не само што се ти трошкови не могу покрити, већ се целокупна мрежа малинарског посла доводи у питање и потенцијалан губитак на десетине хиљада хектара ове битне пољопривредне гране наше земље, тиме и основна егзистенција на хиљаде србских породица.

Стога је наша порука јасна: држава мора да заштити малинаре, испуни њихове услове и сачува малинарство које представља један од перспективнијих и најбитнијих чинилаца посрнуле србске привреде са тенденцијом огромног успеха у будућности.

 

Врх стране