Србска Акција у Румунији

02. децембра 2018. / Активности

Као што смо већ претходних дана писали, ове године навршава се 80 година од мученичке смрти једног од највећих и најзначајнијих личности православног отпора ционистичком систему вредности и његовим  накарадним сатрапима комунизму и капитализму. Капетан румунског народа и Легије Светог Архангела Михајла, Корнелије Зелеа Кодреану још за живота постао је симбол новога човека, препорођеног и ослобођеног свих душепогубних заблуда свога времена. Нови човек ка којем је тежио, суштински је заправо човек који је у себи обновио заборављено наслеђе предака, а тај обновљени предачки дух створио је од њега неустрашивог борца за обнову и препород румунског народа.

Наравно да антирумунски режим у којем је Капетан живео, порођен духом нечастивога, није могао да трпи једног таквог весника истинске слободе и истинског румунског националног идентитета. Идентитет румунског човека, човека Легије, неодвојив је од православне побожности која захтева духовни напор ради достизања истинског преображаја. Тај напор је управо онај Подвиг и она Борба коју и ми, Србска Акција, стално истичемо подстичући и храбрећи  себе и друге око себе на савлађивање напора и препрека у борби коју водимо и за ону која нам тек предстоји. Оваква духовна повезаност испољила се и у истинском пријатељству нашега Покрета са организацијом CAMARAZII (Другови) која делује на територији читаве Румуније окупљајући око себе само делатне следбенике легионаризма и Корнелија Кодреануа. Такво пријатељство је ове године, на овакав значајан датум, потпуно запечаћно учешћем делегације Србске Акције на парастосу и конференцији поводом ове годишњице.

Активисти нашег Покрета имали су велику част да обиђу неколико значајних места у Букурешту везаних за Легију, а при томе треба истаћи посебно храм Светог Илије, који је подигнут рукама и знојем самих Легионара и Кодреануа, и у којем је обављен погреб легионарских хероја мученика Моце и Марина, који су погинули у Шпанији у борби против комунизма.

С обзиром на то да је законом из 2015. у Румунији забрањено све што има везе са самом личношћу Капетана, као и истицање легионарских симбола и легионарског поздрава, у једном тренутку је доведено у питање одржавање традиционалног парастоса код спомен Крста на путу за Танкабешти, северно од Букурешта. Организатори из Фондације Ђеорђе Ману и организације CAMARAZII добили су информацију да је полиција блокирала прилаз Крсту и постојала је могућност да сви који дођу буду ухапшени. Но, истински легионарски дух и мученичка смрт Капетана, били су јачи од евентуалних претњи и проблема. Иако је све било блокирано мноштвом полицијских ауомобила, парастос је одржан од стране свештеника оног легионарског храма којег смо већ поменули. Понесени несвакидашњим осећањима на томе светом месту, после краћег обраћања представника организатора, упркос свим очекивањима, запевала се легионарска химна, а након тога, извршена је прозивка палих легионара уз неизоставни легионарски поздрав Победи и узвик „ПРИСУТАН“ на свако поменуто име. Не треба посебно истицати да је шума око Крста дуго одјекивала овим поздравом и овим речима. Сами учесници овог догађаја су тражили од својих србских другова да развију заставу своје организације и да се сви заједно фотографишу.

Након обављеног парастоса, програм је настављен у Букурешту на конференцији која је уприличена као подсећање на личност Капетана и његове Легионаре. Знајући за госте из Србије, којима је неколико дана посвећивана максимална љубав и пажња, организатор је позвао да се, у име Србске Акције, по први пут и званично неко обрати окупљенима. Наш представник је у краћем и надахнутом говору подсетио румунске другове на братску љубав наша два народа, сличну историју борби и страдања за ослобођење и уједињење, као и на подршку коју нам румунски народ пружа у нашој борби за србско Косово и Метохију. Румунским друговима поклоњене су иконе са ликом мученика Корнелија, израђене у Србији, као још један од показатеља братске привржености и љубави.

По завршетку конференције, у неформалном дружењу, успостављени су многи контакти са следбеницима легионарских идеја, и направљени планови за будуће братско деловање и сарадњу против заједничких непријатеља румунског и србског народа.

Живела Легија и Капетан!

Живела Румунија!

Живела Србија!

Врх стране