За васкрс Његошеве капеле!

17. септембра 2020. / Коментар

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије најавио је да ће Србска православна црква обновити капелу Светог Петра Цетињског на Ловћену, у народу познату као Његошева капела. Србска Акција поздравља овакву тежњу и најаву митрополита, с обзиром на то да је жеља самог владике - великог Петра II Петровића Његоша да почива на Ловћену у заветној цркви. Његове речи тим поводом су следеће: ,,То је моја потоња жеља, коју у вас иштем да је испуните и ако ми не задате Божју вјеру да ћете тако учињет, како и ја хоћу, онда ћу ве оставити пред проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалостнији и ту моју жалост стављам вама на душу." Ове речи завета владике Петра II Петровића Његоша, тог великог учитеља Србске идеје, обавезују нас да обновимо капелу коју су срушли зликовац Броз и његови комунисти.
Капелу на Ловћену подигао је сам Његош 1845. у част Светом Петру Цетињском, са жељом да у истој буде сахрањен. Капелу су 1916. године бомбардовали и срушили аустро-угарски окупатори, а 11.01.1916, у Беч стиже телеграм са речима ,,пао је Ловћен, бастион србства". Након завршетка рата и ослобођења и уједињења србских земаља, на предлог тадашњег митрополита црногорско-приморског Гаврила Дожића и краља Александра Карађорђевића, капела је обновљена, те је ,,најмудрија србска глава" поново почивала на Ловћену.
Крајем 50-их година ХХ. века црногорски комунисти донели су одлуку да се Његошева капела сруши, и на том месту подигне маузолеј који би пројектовао хрватски уметник и познати масон Иван Мештровић. Године 1972, комунисти су извршили светогрђе, срушивши Његошеву заветну капелу. На њеном месту подигли су масонски маузолеј који нема везе ни са Његошем, ни са православљем, ни са србством, те подсећа на гробнице из древног Египта или Персије.
Сада, након избора и пада антисрбског и антиправославног ДПС-а, који представља континуитет Савеза комуниста, дошло је време да се Његошева капела обнови, те да буде испуњен завет Ловћенског тајновидца како га назива митрополит Амфилохије.
На основу догађаја из 1916. и 1972, те на основу писма папског емисара Франческа Палавинетија упућеног 1969. године тадашњем владики црногорско-приморском Данилу Дајковићу, знамо колики је значај Његошеве капеле, и симболички и суштински. Она је кључ србске и православне (светосавске) Црне Горе, србске Боке и србског приморја. Зато је и сама идеја о њој, била и остала, трн у оку разним србским душманима и непријатељима православља: Ватикану, усташама, комунистима...
Сходно томе, на Цетињу су милогорске усташе већ дигле глас против идеје да се капела обнови. Међутим, јасно је да су ово њихови последњи трзаји, ДПС је на протеклим изборима изгубио у свим општинама где је већински православни живаљ, те је Цетиње остало једино упориште ДПС-а међу Црногорцима. Режимске слуге са Цетиња, усташе и србомрсци добро знају да неће моћи да спрече да се спере љага са црногорског образа, те да овај симбол истинске Црне Горе, православне и србске, засија на врху Ловћена. Србска црква и верни народ су већ одбранили светиње, те је ред да се испуни и Његошев завет, да Ловћен и Црна Гора опет у својој пуноћи буду свети храм србске славе!

Врх стране