Заједничка акција европских другова: „Defend Europe!"

12. марта 2021. / Активности

Заједнички са друговома из Румуније, Грчке, Француске и Шпаније, одрађена је општеевропска родољубива акција, где су под паролом „Defend Europe", зидови и улице више европских градова, украшене муралима са историјским јунацима одбране хришћанске Европе од исламске најезде. Румунски другови су насликали лик Влада Цепеша - Дракуле, грчки другови - лик последњех византијског цара Константина XI Палеолога Драгаша, француски другови - лик Карла Мартела, а шпански другови су свој мурал посветили битки код Лепантеа и Хуану де ла Крузу.

Србски део ове акције, одрадили су у Београду заједнички Србска Акција и Београдски националисти, и није било лако одлучити се кога насликати, јер србски народ кроз историју дао је небројено много јунака у борби против муслиманске најезде. Почев од славног средњег века па до последњих отаџбинских ратова. Од Обилића и Скендербега, преко Павла Бакића, Змаја Огњеног Вука, Јована Ненада, Баја Пивљанина, Стојана Јанковића, Коче Капетана, Карађорђа, јунака са Вучјег дола, Куманова, па до Воје Танкосића, војводе Вука, Боже Јаворца, Срђана Кнежевића, Милоша Ћирковића, јунака са Кошара и многих других у разним временима и разним србским земљама. Јер ми Срби смо кроз повест били народ христоносан. Како је беседио Свети владика Николај: „Ми смо чланови велике породице словенске, која је кроз многе векове бурно чувала стражу на капијама Европе, да племена слабије расе и ниже вере не би узнемиравала крштену Европу у њеном мирном развијању и напредовању. Ми смо народ крштен, народ христоносни..."

Дакле, било је тешко изабрати чији лик насликати, али одлучили смо се за славног србског визеза - Милоша Обилића, који је убио турског султана и заједно са Светим кнезом Лазаром и другим косовским витезовима 1389. године, својом крвљу освештао косовску земљу и начинио Косовски завет србског опредељења за Царство небеско.

 

Врх стране