Наш знамен

31. марта 2010. / Издвајамо, О нама

sa-znamenЗнамен Србске Акције, сачињен је од средишњег дела који упућује на наше духовне координате, и оквира који у складу са духовним символом средишта, изражава нашу идеолошку доктрину.

Кружни оквир око христоцентричне сржи знамена Србске Акције, сачињен је од стилизованог сплета класа и зупчаника, који тако сједињени оличавају нашу националистичко-социјалну синтезу борбе за хлеб и слободу, односно борбе за права србских радника као носилаца стваралачке снаге србске нације. У том контексту, клас као симбол хлеба, повезан је смислено и са сржи нашег знамена. Наиме, како наводи и истакнути учитељ Србске идеје Димитрије Најдановић: „По Божијој и људској правди хлеба мора бити за свакога, хлеб је живот. Ко лишава човека хлеба, он је убица. Али клас не представља само хлеб. Глад није главни покретач нашег покрета. Голи нагон за ситошћу нагон је звери. Ми не делимо ни мишљење комунистичког материјализма по коме је економика једини смисао и снага историјског збивања, нити делимо капиталистички епикуреизам изражен у класичним речима: хлеба и забаве. Хлеб за нас има много дубљи значај, онакав какав му значај даје народ. За наш народ је хлеб нешто свето, благодатно, велики дар Божији. Он на хлеб гледа са мистичким страхопоштовањем и љубављу. Он осећа да је у хлебу оваплоћена свеживотна сила, она која му цело биће храни животворним духом. Свештено-религиозним култом према хлебу, култом који можда само у нашем народу постоји, народ наш побожним усхићењем изражава бескрајну захвалност Животодавцу. Даље, клас је симбол србског села, без чије обнове нема истинског препорода нације, а симбол је и органског, то јест анти-индивидуалистичког погледа на свет. Јер клас је сачињен од споја чинилаца органски повезних унутрашњом животном везом, који су у пуном органском јединству, као што су припадници истог рода повезани духом и крвљу. То је спој потпуно различит од трошних и пролазних механичких везивања.

Овај символ хлеба насушног и органске мисли, красио је и знамен старих збораша и њиховог вође, великог учитеља Србске идеје и политичара са крстом – Димитрија Љотића. Стога клас на нашем знамену представља још и наслеђе зборашког идеолошког барјака србског народног социјализма, који се данас вијори под окриљем Србске Акције као покрета савремене зборашке оријентације. Јер такво идеолошко упориште, јесте одраз Завета Богу, Отаџбини и Роду, и ништа је друго до аутентичан светосавски израз у савременој политици, због чега је оно наш компас и путоказ. Управо због тога Србска Акција има и свој Велики знамен који садржи и преостала два чиниоца зборашког знамена: штит и мач, који симболизују борбу. Јер како каже Најдановић „цело биће Збора креће набујали борбени занос...“.

Средиште знамена Србске Акције чине осмокрака Богородичина звезда и стилизовани крст Светог равноапостолног цара Константина, познат као Христов монограм. Под њиме су цареви војници, с помоћу Божијом, извојевали победу у бици код Милвијског моста 312. године, над вишеструко бројнијом војском незнабожног тиранина Максенција, што је представљало назначење предстојеће хришћанске победе у Римској империји, крштења Европе и стврања блиставе хришћанске цивилизације, чија се пуноћа остварила под окриљем православног Византа. Константинов крст нас упућује на борбену нит православне вере, насушно потребну у данашњем времену кривитворења и разводњавања Христове Истине, која је срж наше идеологије. Богородичина или Витлејемска звезда, најавила је Рождество Богомладенца. Созерцавајући овај свети и величанствени догађај, чврсто верујемо да ће борба данашњих србских православних националиста бити најава духовног и државотворног преображаја Србства који је немогућ без Христове светлости и молитвеног заступништва Његове Пречисте Матере.

Црвена боја која доминира нашим знаменом, символ је Бога Живог и Истинитог и символ је крви коју су наши Преци пролили за слободу Отачаства. Наши непријатељи овом бојом обележавају своје наказне „револуције, а за нас је она символ истинске револуције – националне револуције у духовном, националном и социјалном погледу. Јер само таква револуција јесте бунт против владајућег система који одише духом корупције, криминала, издаје, кича и неморала.

Бела боја на нашем знамену символише Васкрсење Христово, као и чистоту душе којој стреми сваки хришћанин. Символише и благословени монархијски поредак, јер су се под белим знаменом и именом борили и француски контрареволуционари, а потом и руски антикомунисти, чији је долазак у Србију својевремено узроковао препород свих области друштвеног живота србског народа у периоду после Првог светског рата. Коначно, бела боја, као боја пути нас Јафетових потомака, којима је судба доделила почасну улогу носилаца Христове Истине крзоз историју, символише и нашу борбу за очувње народног и расног сопства, која је уз борбу за духовну обнову, неизоставни чинилац свеукупне борбе за национални препород.

Наш основни слоган „Подвиг и борба“ који је исписан и на знамену, односи се на духовно подвижништво, које подразумева борбу са злом у себи – искорењивање сопствених злих навика и злих расположења душе, као и на борбу са злом око нас, а то је борба за слободу и напредак србског рода.

Чврсто верујемо да су Подвиг и борба србска будућност и лозинка будуће србске Победе!

Врх стране