☦️ Георгије Шефер (1924-2020) - Слава Руском корпусу!

21. априла 2020. / Блог

На дан празника над празницима - Васкрсења Христовог, упокојио се у Њу Џерсију (САД) - последњи живи официр Руског заштитног корпуса - ратни поручник Георгије Шефер. Овај архитекта по струци, рођен је 1924 године у Београду у официрској породици руских белогардејских емиграната. Након Другог светског рата, Георгије је избегао у Венецуелу а потом у САД.
Преостала су још у земном животу - двојица војника ове руске антикомунистичке војске - Александар Јанушевски и Анатолије Калашњиков, обојица живе у Аргентини.
Иначе, Руски заштитни корпус (касније : Руски корпус) основан је 1941. у окупираној Србији и окупљао је белогардејске ветеране и њихове потомке, који су иначе немерљиво допринели развоју престонице и уопште духовном, културном и научном препороду у Срба током двадесетих и тридесетих година прошлог века, за разлику од бољшевичког црвеног окупатора који је 1944. године устоличио крволока Броза и оставио траг нечовештва у виду масовних силовања и пљачки.

Доле на слици, приказани су активисти Србске Акције у посети спомен-костурници припадника Руске народне самоодбране (Русское народное ополчение), која се налази на београдском Новом гробљу.

Реч је о руској емигрантској националистичкој организацији која је окупљала елитне царске официре који се нису мирили са бољшевичком окупацијом Русије. Основана је 1934. године у Београду од стране генерала Михаила Фјодоровича Скородумова, потоњег оснивача Руског заштитног корпуса (Русский охранный корпус) као војске белих руских емиграната у Србији, који су се борили против комунистичке куге, заједнички са србским националним јединицама владе ђенерала Недића. Чланови РНО били су језгро Руског заштитног корпуса, а идеологија ове организације била је идејни стуб руске антикомунистичке војске у Србији. Стога је и крстолики знамен Руског заштитног корпуса из 1941. у основи био знамен РНО из 1934. године (овај крстолики знамен са натписом „За веру, цара и отачаство“, краси и величанствени споменик руским војницима страдалим у Првом светском рату, који се налази такође на београдском Новом гробљу, а иза чијег подизања стоји управо генерал Скородумов).

Руски заштитни корпус (као и Руску ослободилачку армију и друге тадашње руске националне формације) истичемо као симбол истинске Руске идеје, насупрот њеном совјетофилском псеудоруском кривотворењу.

Слава Руском корпусу!

 

Врх стране