Достојан и недостојни

08. септембра 2021. / Коментар

У недељу, у Цетињском манастиру, митрополит црногорско-приморски Јоаникије Мићовић устоличен је на трон Светог Петра Цетињског, од стране патријарха Порфирија. Србском патријарху је дан раније приређен величанствен дочек у Подгорици у којем је учествовало мноштво верног народа из целе Црне Горе. Ипак, православне свечаности и сам чин устоличења митрополита обележили су и нереди србомрзаца и богобораца на Цетињу, предвођених Милом Ђукановићем, а са намером спречавања свечаног чина устоличења. Ђукановић је на Цетињу био пре свега из личног интереса (да се потврди као вођа србомрзачких екстремиста који су сада главна циљна група његове кампање), а мотив окупљене богоборне руље јесте ,,одбрана" свог ,,бастиона" (Цетиња) од ,,великосрбске агресије".
У току суботе, 4. септембра, присталице бившег режима односно антисрбски екстремисти тзв. ,,комите", (иако тај назив означава четнике односно припаднике Србског комитета из времена герилских борби за Стару и Јужну Србију) блокирали су све прилазе Цетињу и направили барикаде. На самом Цетињу су изазвали инциденте, напали полицију, која практично није ни реаговала, и доведени су у питање не само способност власти да обезбеди и омогући устоличење, него и сама ефективна контрола Владе над сопственом полицијом. Ипак, у току ноћи, дошло је очито до консолидације у командном ланцу, али стиче се утисак да су патријарх и митрополит чврстином свога става о неодустајању од устоличења у Цетињу, пресудно утицали да до истог и дође.

Наиме, између суботе и недеље почело да се спекулише да ће се свечани чин устоличења митрополита одложити, а медији блиски режиму Александра Вучића на челу са ,,Новостима", ,,Борбом", порталом ,,Б92" и другима објавили су да је свечани чин устоличења одложен! Све спекулације и ове лажне вести демантовао је сам патријарх, који је исте ноћи објавио да ће усточичења на Цетињу бити. У зору 5. септембра, вероватно одабрана група полицајаца обрачунала се са окупљеним екстремистима у центру Цетиња и испред Цетињског манастира, одређене барикаде су пробијене, међутим екстремисти су запалили гуме и друге запаљиве предмете на барикади ,,белведер" на путу Цетиње-Подгорица, те је долазак патријарха и митрополита био онемогућен. Ипак, нашло се друго решење па су митрополит и патријарх превезени полицијским хеликоптером до Цетињског манастира на опште запрепашћење Мила Ђукановића и његових присталица окупљених на Цетињу. Патријарх и митрополит су безбедно спроведени до манастира где је патријарх, уз присуство монаха, свештеника и верног народа устоличио митрополита Јоаникија. Инциденти су се наставили током дана, а већи број особа је ухапшен, издвајамо ту хапшење бившег директора полиције и садашњег саветника Мила Ђукановића - Веселина Вељовића, који је означен као главни организатор нереда.

Све у свему, устоличење на Цетињу је успело. Није било идеално, али изгледа да је у овим околностима то био максимум. Ипак, и то је победа.
Потврђено је и овога пута да је у Црној Гори заиста ,,освјежило", колико-толико. А то што Црква има окореле непријатеље, то је апсолутно нормално и то није и не може бити разлог за нелагодност. Напротив, мира између Христа и Антихриста нема и не може бити. Ми прижељкујемо и молимо се за покајање и преумљење богобораца, али док год остају богоборци и док год истрајавају у хули на Бога и Цркву, они су зло, и треба их сатирати, како то заповеда Свети Филарет Московски.

Док је наш митрополит показао да је достојан својих претходника на трону црногорско-приморских митрополита, да је вољен и поштован међу верним народом Црне Горе (издржао је хапшења, угњетавања, малтретирања, физичке нападе, понео је добар део борбе за светиње на својим плећима, и уз блаженопочившег митрополита Амфилохија био стуб Цркве у Црној Гори, али и духовни вођа србског народа у Црној Гори), део Цетињана и лажних Црногораца обрукао је поново свој образ пред прецима.

Остаће заувек забележено да су Цетињани (не сви, наравно, већ антисрбски Цетињани) и црногорски изроди пристигли из других градова јуришали на Цетињски манастир како би линчовали патријарха, митрополита, монахе и свештенике. Ова срамота на образу потомака јунака са Вучјег Дола, Граховца, Чева, Фундине, Мојковца, Таре остаће као опомена свим данашњим Србима шта ће се десити са њиховим потомцима уколико их не васпитавају у православном, светосавском духу. Цетињски манастир је паљен, рушен, међутим увек је обнављан и остао је до дан данас - ,,тврђава православља" и у Црној Гори, симбол вековне борбе Црногораца са Турцима. У данашње време, цетињски манастир је и симбол борбе против ,,црвене куге", против комуниста и милогорских усташа. Они црногорски изроди недостојни предака, постали су ватренији у србомржњи од бројних усташа или шиптарских и муслиманских србомрзаца. Међутим ти изманипулисани изроди, јуче су поражени, и нека то буде наговештај и коначном поразу Ђукановића и његове мафијашке организације. Неће му помоћи ту ни Вучић и његови сателити у виду Чанка, Драшковића и других, неће му помоћи ни силне милијарде које је покрао, НАТО пакт, његови шиптарски и усташки савезници. Неће, јер насупрот себе има верни народ Црне Горе и Србску Православну Цркву.

Дошло је време наших победа!

Врх стране