Интервју са грчким друговима: „Чувајте ватру вере и нетакнуте идеале наше расе и водите добру борбу, до потпуне победе!"

15. новембра 2021. / Коментар

Однедавно, Србска Акција одржава контакт и спроводи сарадњу са грчком националистичком организацијом Национални фронт (Εθνικό μέτωπο). У склопу те сарадње а у циљу представљања овог покрета из братске нам грчке земље, секретар Националног фронта за односе са иностраним покретима - Јоанис Николопулос, дао нам је следећи интервју.

 
Реците нам нешто више о својој организацији. Шта је то грчки Национални фронт?
 
Грчки Национални фронт је савремени националистички покрет који је политички активан последњих година у Грчкој. Његово формирање датира још из 1986. године, али тада је функционисао као омладинско-студентски покрет. Године 2012, одлучено је да се поново активира као политички покрет. Осим првобитног језгра старих чланова покрета, руководство се састоји од многих искусних и проверених националистичких бораца. Разлог за реконституисање Националног фронта била је неопходност стварања озбиљних и аутентичних израза националне идеје, без превазиђених говора и имиџа, фетишизма, стерилне носталгије за прошлошћу и недозвољених пракси које доводе, нажалост и неизбежно у криминализацију, понижавање и оцрњивање наших идеја. Са тим у вези, Национални фронт предвидео је потпуни неуспех Златне зоре, која је практично престала да постоји, оставивши за собом ништа осим рушевина и разочаравши хиљаде истинских бораца који су у њу веровали. Национални фронт је два пута учествовао на европским изборима са задовољавајућим резултатима, а имамо изабране представнике у градска већа неколико градова Грчке, попут Солуна, Ларисе, Пиргоса и Науплија. Успели смо да направимо језгра следбеника у десетинама градова широм Грчке и ускоро планирамо радикалну реаорганизацију. Када то објективне околности дозволе, спремамо низ иницијатива усмерених на кључне групације грчког друштва са једним објективним циљем, да се уверења нашег покрета чују у ширем кругу.
 
Реците нам нешто о тренутној политичкој ситуацији у Грчкој? Какав је ваш однос према актуелној власти? Како гледате на прогон Златне зоре?
 
Данас је у Грчкој на власти партија Нова демократија, која представља стари естаблишмент, партијашење и клијентелизам. Она доноси законе о неолибералној политици, не само финансијски, већ и политички и друштвено. Влада Нове демократије представља чисти либерални капитализам, без трунке друштвене емпатије и солидарности. Национални фронт се противи политици која се данас спроводи у нашој земљи, јер се она углавном диктира и намеће из највиших рангова Европске уније.
Што се тиче прогона Златне зоре, нисмо оклевали да осудимо и одбацимо околности под којима се одвијало суђење Златној зори, тј. околностима које уопште нису дозвољавале правично суђење, које су подсећале на инквизицију и Француску револуцију. Али оно што је данас важно, јесте реконструкција националистичког покрета на чврстим темељима, протерујући једном заувек морбидни менталитет и праксу коју су Златна зора и њено руководство стварали деценијама и која је нанела толико штете грчком национализму.
 
Како видите будућност Европске уније и НАТО-а?
 
Национални фронт сматра да Европска унија, у свом садашњем облику, не представља интересе европских народа, већ су њени владари састављени од глобалиста-интернационалиста, и служе одређеним мрачним и ванинституционалним интересима и политици. Национални фронт се залаже за Европу нација, Европу националног идентитета, националног суверенитета и солидарности између њених народа.
Само кроз то ће Европа успети да одговори изазовима трећег миленијума, одржи опстанак својих нација и своју унутрашњу кохезију.
Сматрамо да се НАТО  развио са циљем задовољења војних интереса америчког империјализма и Новог светског поретка. Братски србски народ је јако добро осетио шта НАТО представља, будући да је овај војни савез током ратова при распаду бивше Југославије стао на страну екстремистичких исламских фундаменталиста и терориста тзв. ОВК. Национални фронт се залаже за распуштање НАТО-а, за повлачење страних трупа са европског тла, пошто су оне на крају крајева просто окупационе снаге и не служе европским интересима. Ми се залажемо за Европску армију у виду војног европског савеза, што укључује наравно и Русију - што ће бити једина гаранција мира, безбедности и стабилности од сваке могуће претње.
 
Шта је, или ко је, по вашем мишљењу, највећи непријатељ националних интереса вашег народа? Са којим проблемима се суочавате у погледу неоосманске турске политике и претње турске државе над грчком земљом?
 
Национални фронт и сматра да је највећа претња националним интересима Грчке  управо неоосмански, исламски експанзионизам, који представља Ердоганова влада. Истина је да Турска испољава константно незаконите и апсурдне захтеве, кршењем институционалног међународног права, како у Егејском мору, где се негира право Грчке да прошири своје територијално море на 12 миља, тако и у Тракији где Турска покушава да манипулише муслиманском мањином у региону, на рачун нашег националног суверенитета. Сви европски народи треба да схвате да су интереси Грчке истовремено и интереси Европе, да су границе Грчке истовремено и границе Европе. Ми смо са своје стране увек на првој линији опасности, одупрећемо се свакој инвазији и нарушавању наше слободе и територијалног интегритета, као што смо то увек чинили, желећи да и остали поносни народи Балканског полуострва буду на нашој страни. 
 
Шта је за вас права Европа и шта је европски идентитет? Може ли се веродостојно говорити о Европи без Русије?
 
Национални фронт сматра Европу судбинском заједницом, коју чине нације са заједничким расним пореклом, заједничким обичајима, заједничком цивилизацијом и вредностима кроз хиљаде година. Као резултат тога, апсурдно је и неосновано мислити да би се земље попут Турске или Марока икада могле придружити Европи. Напротив, ми сматрамо да би пријатељски приступ према Руској Федерацији и осталим источно-европским земљама могао бити темељан и неопходан пут за очување моћи, независности, сигурности и просперитета наших народа. Русија и западна Европа заједно су могле да се претворе у глобалну суперсилу колосалних размера, способну да издржи сваку претњу. Неопходан услов је, међутим, да се Европа у потпуности ослободи окова америчког империјализма, који се развио унутар НАТО-а, како би Европа могла да добије сопствене војне снаге, институционализујући шири војни савез који укључује и Русију.
 
Реците нешто о свом виђењу односа православног хришћанства и националне идеје?
 
Православна вера је неодвојиви елемент грчког националног идентитета, као и темељ који је сачувао њен интегритет током читавог њене историје, посебно за време османске окупације током четири века ропства.
Сходно томе, православна вера стоји као ослонац грчке нације против хаоса секуларизма и глобализма који планира да промени националне идентитете и елиминише карактеристике нације. Јеванђељска порука је послата свим народима, и зато покушаји да се контекст и предање православног хришћанства одвоје од националних идеја, представљају или глупости или лукавство. Нажалост, сведоци смо да су се данас разне личности интернационалних и секуларистичких уверења инфилтрирали у поре Цркве, што само може значити да могу да нанесу штету и Цркви и грчком народу. Православна Црква је дала много тога нашем народу, између осталог и безброј хероја који су носили стег грчких идеала.
 
Какав је данас однос грчког народа према НАТО агресији над Србима? И какав је ваш став према борби грчког капетана Рицудиса, који је одбио да бомбардује Србе, као и однос према значајном броју грчких добровољаца који су учествовали у србским ослободилачким ратовима почетком 1990-их година у србској Босни и Крајини?
 
Грчки народ је увек био пријатељски и братски према поносном србском народу, са којим се увек солидарисао. Народу који је у тешким временима стајао и борио се до краја за своја национална права, па зато и не чуди што је огромна већина грчког народа била против страшног и злочиначког напада НАТО-а на Србију, који је у том тренутку отворено  подржавао планове исламског фундаментализма и његову инфилтрацију у регион Балкана. Хероји попут Мариноса Рицудиса, који су одбили учешће у овим операцијама, не марећи за последице, узори су за све нас. Наравно, не заборављамо и на десетине грчких бораца који су се борили у србској Босни, у редовима србске војске, против исламизма, америчког империјализма и Новог светског поретка. Национални фронт је посебно поносан што у својим редовима има такве људе који су дуги низ година, са пушком у руци и у туђини, стајали за идеале наше нације против оваквих претњи и инфилтрација.
 
Какав је ваш став према такозваној „пандемији корона вируса“ и о тренутној кризи у Грчкој, протестима широм земље и новим мерама обавезне вакцинације?
 
Током прошле године, свет је суочен са пандемијом коју не можемо ни замислити, барем за наше време. Ова пандемија је већ изазвала велике губитке како у људским ресурсима тако и у привреди. Хиљаде људи је изгубило животе, док је у исто време привреда свих земаља претрпела огромну штету, порасла је незапосленост уз низ финансијсих проблема. Лидери Европске уније и владе свих народа, требало би да устану и одмах спроведу политику заштите и финансијске помоћи за народ, како бисмо превазишли недаће, не обазирући се на финансијске трошкове и интересе монетарних и финансијских елита. Владама би требало да су важни интереси и опстанак народа, а не интереси економске олигархије.
Међутим, услед предузетих мера у Грчкој, али и у другим европским земљама, рађа се покрет који се окреће против политичког естаблишмента и глобалног система моћи којим манипулишу мрачни интереси и страни фактори. Сматрамо да би била огромна политичка грешка „поклонити“ овај покрет левици и разним анархистичким групама. Потпуно је очигледно да су огромна већина људи који се буне против наметнутих мера - родољуби и сматрамо да је неопходно бити присутан како би се исти покрет усмерио на адекватну страну, без да се исти претвори левичарски покрет или у групације теоретичара завере.
 
Какав је ваш поглед на историју и будућност србско-грчких односа?
 
Грчки и србски народ, кроз своју дугу историју, познати су по својим традиционалним везама пријатељства, братства и солидарности. Ни крвне везе наравно не треба занемарити. Мајка Светог Саве, оснивача Србске Православне Цркве и Светог манастира Хиландара, била је византијска принцеза Ана, док је наш последњи самодржац Константин Палеолог био син србске Јелене Дејановић и унук Константина Дејановића, србског владара и ктитора манастира Светог Јована Богослова у Поганову. Цара Константина је Грчка Црква канонизовала. Такође, безбројни су и примери практичне солидарности међу Грцима и Србима за време османске окупације. Никоцарас је са још 550 добровољаца отишао пешке у Србију, у време Првог србског устанка, да би се борио на страни србског родољуба Карађорђа, који је иначе некада био члан Хетерије, тајне организације која је утемељила Грчку револуцију. Србске хајдучке вође се заједно са Александром Ипсилантисом боре у Молдавији и Влашкој 1821. године, а Васо Брајевић је учествовао у 36 битака, као и десетине других обичних и непознатих Срба, бораца грчког рата за независтност од којих су многи такође дали своје животе за слободу Грчке, током опсаде Месолога и тако даље.
И у савременом добу борили смо се на истој страни, како током Балканских ратова, тако и у Великом рату, где су србске снаге нашле уточиште на Крфу. Већ поменух десетине грчких бораца који су се у Босни борили заједно са Србима против исламизма и америчког империјализма, за право на самоопредељење, не обазирући се на опасност и жртве, те остављајући за собом фиктивни економски просперитет тог доба.
Стога би сви требало да имају на уму да су корени грчко-србског пријатељства веома јаки и укорењени дуги низ година. У трећем миленијуму, традиција, историја и идентитет су елементи који ће нас одржати и обезбедити опстанак наших нација против секуларизма и глобализма. У овој борби, Грци и Срби треба да иду напред уједињени и независни, као што наша историја то налаже и као што смо увек чинили.
 
Хвала за интервју! За крај, која је ваша порука Србима?
 
Србски родољуби, браћо, у име Националног фронта упућујем своје срдачне и националистичке поздраве. Чувајте ватру вере и нетакнуте идеале наше расе и водите добру борбу, до потпуне победе. Грчки родољуби су на вашој страни и надамо се да ћемо се ускоро поново срести у новој борби за опстанак наших народа. 
 
Сутрашњица припада нама!
Врх стране