Кочевје и Лијенц: 74 године од мученичког подвига

01. јуна 2019. / Коментар

Ових дана (крај месеца маја и почетак јуна), традиционално се сећамо мученичке смрти јунака антикомунистичке борбе страдалих у Кочевју и Лијенцу. У кочевским шумама у Словенији, комунисти су крајем маја и почетком јуна 1945. мучки побили и бацили у јаму преко 3000 припадника Србског добровољачког корпуса, неколико хиљада четника див-јунака Павла Ђуришића и неколико стотина руских белогардејаца, припадника Руског заштитног корпуса. Као Покрет који баштини традицију збораштва и србског добровољаштва, одајемо почаст тој нашој страдалној и победоносној војсци, као и руским белогардејцима, словеначким домобранцима и свим другим невино пострадалим жртвама комунистичког терора у Кочевју.

У исто време, у тиролском Лијенцу, збила се трагедија 70.000 антикомунистичких козака који су заједно са старцима, женама и децом од стране Енглеза и Американаца, разоружани и предати на сигурну смрт совјетским џелатима.

Чврсто верујемо да жртва србских добровољаца, руских козака и свих витешких антикомуниста није и не може бити узалудна! Њихово дело живи, а на нама је да наставимо њихов христоносни и победнички пут и да „завршимо њихово дело", као што кажу речи корачнице.

Врх стране