Корона вирус и вирус капитализма.

31. марта 2020. / Коментар

Актуелни хаос сачињен од панике, пропаганде и опасности заразе корона вирусом и даље је у жижи. Ми и даље не можемо знати какав је реалан и тачан степен опасности од ове заразе, али као што више пута рексомо, убеђени смо да је он знатно мањи него што то говоре они који нам уводе мере са очигледним циљем настојања да нас као народ навикну на тоталну контролу. Наиме, Александар Вучић, осим што је изрод и послушник белосветских хохштаплера, показује и да је психопата који готово садистички ужива у свом неделу - прављења од Србије конц-логора, а све под плаштом одбране од заразе. У известан степен опасности од вируса, ми не сумњамо али пажљиво пратимо релевантне податке из Италије и других најугроженијих земаља који указују да већина преминулих који су били заражени овом вирусом, нису заправо умрли од овог вируса, већ од сплета разних болести и старости. У сваком случају, природно је и логично да не верујемо овдашњим властодршцима који су много пута показали да им народни интерес не значи ништа, нити верујемо стручњацима који у року од неколико дана потпуно промене свој став и на тај начин сами себе дискредитују у очима пажљивог посматрача.

Корона и геополитика

Разне су теорије о питању узрока и o питању политичких последица заразе. Неки тврде да је неолибералној глобализацији, корона вирус задао смртоносни ударац, те да се поредак  глобалног економског и политичког управљања, који је током протекле три деценије развијан, руши сада пред нашим очима. По таквој теорији, распада се наддржавни евроатлантизам а јача државни суверенизам.

Ми се са таквим закључком не слажемо. Тачно је да се међудржавне границе затварају, али самозатварају се и региони и градови. Убеђени смо да се то све збива са дозволом или чак налогом ционистичко-атлантистичке закулисне врхушке, те да је реч о еластичној реакцији мондијалистичке окупације на појаву заразе, а са циљем да се иста искористи. Наиме, испливале су на површину неке чињенуце које наговештавају да је вирус не само настао у Кини, већ да је од стране кинеске државе и створен на вештачки начин. Али ако је и тако, атлантисти (али исто тако и режим у Москви) појаву вируса настоје да искористе не би ли опасност преувеличали, те увели репресивне мере и заправо ојачали своју власт. Ту имамо у виду феномен ауторитарног либерализма, о коме смо писали у претходном чланку на истоврсне теме. Али такође имамо у виду економске мере и разорне економске последице ових актуелних дешавања.

Корона и капитализам

Наиме, криза око вируса covid-19 ће проузроковати несагледиве економске последице, како у Србији тако и у целом свету. Баш зато, ова ситуација, као да је ,,поручена" од стране белосветских лихвара и хохштаплера из Светске банке, Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развој. Велике економске силе попут САД, Кине или економског (западног) језгра ЕУ ће, захваљујући својим огромним ресурсима и јаком индустријом,  засигурно пребродити ову кризу брже него мање државе које зависе од кредитирања и које су махом у дужничком ропству у којем их држе највећи светски кредитори.

Пошто су производња и трговина стали на глобалном плану, несумњиво ће последице пандемије бити разарајуће, па тако у визури системске пропаганде, за то опет неће бити крив ужасавајући неолиберални поредак који влада на Западу, па нажалост и код нас, него наравно вирус. Иако су плате радника у неолибералним државама годинама стагнирале, док су се корпорације и банке богатиле на њихов рачун, то јест неједнакост бивала све већа, а социјална давања све мања, за кризу (која је опет била неминовна и без вируса) биће окривљен covid-19. Јасно је опет и да се у кризи неће наћи власници крупног капитала, него ће се опет то ,,сломити о леђа" радника и малих и средњих предузетника који ће се наћи у немилости банака, државе и великих корпорација. У Америци се у последњих месец дана већ 3 милона људи пријавило на биро за незапослене, незапосленост расте, а велике привреднике није брига за тзв ,,малог човека". Њима је у интересу само да даље профитирају и да прођу са што мање губитака, те су откази радницима свакодневица. Мере које власт најављује у Србији, у виду давања новца предузетницима и народу, све и ако буду испуњене, подмириће само мањи део губитака.  Занимљиво је да је последња економска криза 2008-2009 била криза тражње, а актуелна и будућа криза, биће криза и понуде и тражње јер је производни сектор стао. Али занимљиво је то како новца ипак има довољно, када треба да се финансирају НАТО војне вежбе и набавља наоружање. Док новца наводно нема када треба помоћи радницима и малим и средњим предузетницима који су сада у највећој невољи. Такође, новца наводно нема када треба производити респираторе, маске и медицинску опрему. То је парадокс неолибералне љуштуре. Задах трулежи ове лешине се све више осећао у свету, али зараза и паника која је поводом ње створена, скоро читав свет су паралисали и неолиберализму удахнули нови живот.

Што се тиче Србије, она ће сада још више ,,морати" да зависи од страних кредита. Под плаштом економског опоравка, започеће кредитирање од стране белосветских лихвара, даља продаја домаћих фирми и ресурса. И у отаџбини ми имамо слику да већина мора да ,,стегне каиш" и некако прегура ово, док ће крупни капиталисти из свега још и профитирати! Одличан пример је финска компанија  PKC Wiring Systems коју је Вучићев режим финансирао са 6,4 милиона евра, а која је сада отпустила ,,привремено" 150 радника! На то нико од надлежних није реаговао нити ће реаговати. С друге стране, пореска управа је затворила једну пекару-пицерију у Земуну која је бесплатно давала сендвиче најугроженијима док траје ова психоза и криза. Због мањка у каси од 680 динара, напредњачки партијашки послушници и ,,рекеташи" из пореске управе, затворили су пекару људима који су на најхуманији начин помагали своје суграђане, и тако је угрожена егзистенција како власника пекаре, тако и радника који ту раде. То је класичан пример двоструких аршина и безумне политике Александра Вучића.

Према томе, по речима економског стручњака Небојше Катића: ,,није случајно да се систематски подстиче хистерија која је свет довела у стање колективне психозе у којој сваки тоталитарни експеримент може бити прихваћен без побуне". Жртве корона вируса медији броје сваки дан, док жртве нове економске кризе које ће бити многоструко веће, нико неће бројати. Када би се логика ,,чувања живота" коју Вучић сада форсира својим репресивним мерама и неуставно уведеним ванредним стањем, заиста доследно примењивала, одавно би нпр. био забрањен саобраћај моторних возила, узевши у обзир размере и учесталост погибија људи у саобраћајним несрећама. И на том примеру, видимо колико је апсурдна логика којом се правда увођење поменутих репресивних мера.

Дакле, много већи вирус који влада и много веће убице од короне, јесу - неолиберализам, капитализам и мондијалистичка окупација са својом пропагандом, све милитантнијим безбожништвом и борбом против светлих народних традиција.

Врх стране