Материце – празник мајки по крви и духу

30. децембра 2018. / Активности

Као и претходних, и ове године су активисти Србске Акције на пригодан начин обележили Материце – истински празник жена. Након Литургије у цркви Светог Марка у Београду, наши активисти су женама и девојкама, нашим мајкама и сестрама по крви и духу, поделили руже и летке у којима се објашњава важност и смисао овог великог предбожићног празника.

У времену општег обезбожења, наметања неких нових вредности и празника несвојствених србском православном духу, јако је важно не само формално прослављати празнике наше Цркве зарад одржања привидног традиционализма, већ и суштински проникнути у њихов смисао и значај. Данашњи празник посвећен је пре свега женама које су се у физичком и духовном смислу већ оствариле као мајке, али и свим оним женама и девојкама које ће се тек прихватити ове свете дужности. Као стуб породице која представља основну ћелију друштва, жена је данас више него икада на удару новог мондијалистичког и антихришћанског поретка, а управо они који се данас издају за некакве борце за људска права, најагресивнији су у угњетавању жене и њених права и слобода. Материнство и брига за породицу представљени су од таквог наказног система као антивредности и тековине прошлих, мрачних времена, док се склоност новцу, потрошачка зависност и болесни каријеризам представљају као вредности новог доба које ће жену наводно осамосталити и ослободити је утицаја и зависности од мушкарца.

Баш као што се жена заузима главно, тј. средишње место у породици и породичном дому, тако се и Материце налазе у средишту тронедељног циклуса празновања породичних предбожићних празника (Детињци – Материце – Очеви) припремајући нас за празник рођења Богомладенца Христа, насупрот Осмом марту као лажном женском празнику и прослављању Нове године по грегоријанском календару које је од стране комунистичке власти наметнуто 1945. године и нема никакве везе са србском традицијом.

Врх стране