Митрополит црногорско-приморски Јоаникије Мићовић и политичка ситуација у Црној Гори

02. јуна 2021. / Коментар

На недавно одржаном заседању Светог Архијерејског Сабора Србске Православне Цркве, доскорашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије Мићовић, изабран је за новог митрополита црногорско-приморског. Божјом вољом, као нови духовни пастир Србске Цркве у Црној Гори, на трону Светог Петра Цетињског нашао се владика који је осведочени борац за светиње наше Свете Цркве, доказани србски родољуб, човек који је прошао кроз тортуру Миловог нео-усташког и нео-комунистичког режима, велики интелектуалац и добар познавалац саме ситуације на подручју Црне Горе и митрополије црногорско-приморске. Некако је било и природно да баш владика Јоаникије наследи блаженопочившег митрополита Амфилохија, и настави са даљим радом на оцрквљењу србског народа Црне Горе, да настави са борбом за одбрану наших цркава и манастира, да настави да следи пут косовског завета, који су следили сви његови претходници на том месту, али и да покуша да спроведе у дело завештање блаженопочившег митрополита Амфилохија, а то је обнова Његошеве капеле на Ловћену. Ми поздрављамо избор митрополита Јоаникија, јер је делима сведочио своју веру, и уз митрополита Амфилохија, предводио је народ до победе над Миловим богоборачким режимом. Ипак, иако су сви верни и родољубиви Срби Црне Горе желели да владика Јоаникије дође на трон Светог Петра Цетињског, Ђукановићеви и Вучићеви медији и аналитичари су чинили све да га дискредитују, а учешће у томе, (не)свесно је узео и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, који је дошао у Београд не би ли потписао темељни уговор о односима Црне Горе и Србске Православне Цркве, а потом исти одбио да потпише, практично условивши свој потпис избором владике Јоаникија за новог митрополита. Тим потезом он није помогао владики Јоаникију него му је учинио ,,медвеђу услугу" и дао повода Вучићевим и Ђукановићевим ,,бесним псима" да наставе континуиране медијске нападе на владику и Србску Православну Цркву. Ипак, Србска Црква је и из ове политичке игре изашла као победник и није дозволила да на њу утичу антисрбски и антиправославни елементи, већ се, на челу са патријархом Порфиријем, понела политички зрело, одговорно и чини се да је од почетка имала целу ствар под контролом. Сабор је потврдио јединство наше Свете Цркве, и свим непријатељима поручио да никакве њихове политичке играрије не могу довести у питање ауторитет најважније институције србског народа, нити могу уздрмати темеље хришћанске и братске саборности.
Сада ћемо се вратити на Кривокапићев потез, наиме, изгледа да је Кривокапић услед иностраног притиска потпуно стао на идеолошке позиције Алексе Бечића. Као да сматра да ту може да осигура неку своју политичку будућност, али и да одобровољи Дритана Абазовића за својеврсну будућу сарадњу између њих. Здравко Кривокапић је заиста изазвао скандал својим неразумним политичким маневром, на који је реаговао и сам владика Јоаникије и дао изјаву за портал ИН4С коју преносимо у целости:
‌,,Ја сам од премијера Црне Горе, захтијевао да реализује своје обећање и потпише Темељни уговор са СПЦ, а не да се мијеша у избор митрополита Црногорско-приморског, што је у искључивој надлежности Светог Архијерејског Сабора СПЦ. Такође је апсурдан предлог господина Кривокапића да се Темељни уговор потпише 30. октобра, што ја својеврстан политички маневар и не може се подвести под добронамјеран гест који би водио смиривању дуготрајних тензија, чије је рјешавање било кључни приоритет Кривокапићеве владе“.

Кривокапић је овим чином изгубио поверење великог броја верног народа, како у Црној Гори, тако и у Србији, и након покушаја да смени министра Лепосавића ово му је још један политички промашај, којих је већ пуно у низу. Што се тиче Александра Вучића, и он је покушао да утиче на одлуке Светог Архијерејског Сабора. Месецима се некако припремао терен, давале су се изјаве за медије које су ишле у прилог томе да се владика Јоаникије не изабере за новог митрополита, како је ред да то буде ,,неко из Србије", ,,неко из Крушевца или Ниша", и слично. На крају је и позвао на ручак чланове сабора међутим то ништа није променило, Јоаникије је изабран за новог митрополита, а с обзиром на то да владика Јоаникије није сервилан ни према Вучићу, ни према Ђукановићу, јасно је да његов избор њима никако не одговара, и да су исти прихватили са великом горчином. Свакако, ми нећемо од владике Јоаникија правити ,,живог свеца", него ћемо пратити његове потезе, наравно да нам се није свидело то што је био на откривању споменика комунистичком маршалу Жукову, што се подвргао ковид вакцинацији, или што је примио Алексу Бечића у сред изборне кампање у Никшићу и тако помогао својим ауторитетом његовој странци, или што је био близак са Даком Давидовићем чије целокупно политичко деловање нама делује веома сумњиво, али у овом тренутку , међу србским владикама, заиста нема нико бољи за место митрополита. Владику Јоаникија ће на месту епископа будимљанско-никшићког заменити владика Методије, који је такође од почетка активно учествовао у борби за светиње, и који је такође био прогоњен од режима Мила Ђукановића, па чак и брутално претучен од стране Милове полиције. Најважније за Црну Гору јесте да се настави православна духовна обнова, да се шири Јеванђеље, да народ узраста у подвигу и сабира се око Светог Причешћа. А као друго, битна је и политичка улога Цркве у Црној Гори. Ми верујемо да се она и у том погледу, засада налази у добрим рукама и на добром путу, те да је стожер србског окупљања, што је такође врло битно, а не да такву улогу имају Вучићеви партијаши из Демократског фронта. Надали смо се да је Кривокапић боља опција од њих, јер када се политички појавио, деловао је бар начелно искрено и исправно, али показао се као разочарење. Међутим, и једни и други и трећи, такви какви су, много су мање зло од Мила Ђукановића.
Тренутно је решење да све групације које су против ДПС буду свугде у савезу против ДПС. И где се год може, изоставити Дритана Абазовића. Митрополија треба да буде координатор и медијатор те сарадње, и тако ће и имати пресудни утицај на политичка збивања. Битно је свакако да Митрополија има јачи утицај од Вучићевих сатрапа из Демократског фронта.

Зло оличено у Милу Ђукановићу и његовим слугама није сасвим поражено, али како каже митрополит Јоаникије: ,,Наша ће борба да потраје, они су се за ово припремали дуго, а ми смо се припремали вијековима".
Честитамо митроплиту Јоаникију на избору, и молићемо се за њега да србски народ у Црној Гори води оним путем којим су га водили његови претходници; Свети Петар Цетињски, Петар II Петровић Његош, свештеномученик (и имењак новог митрополита) Јоаникије Липовац, Амфилохије Радовић и остали, пут светосавља, пут братске србске слоге и љубави, пут косовског Завета.

Митрополит Јоаникије Мићовић - достојан!

Врх стране