Мурал Алберту Андијеву

30. марта 2021. / Активности

Припадници Србске Акције су у Сремској Митровици израдили мурал са ликом Алберта Андијева у част овог недавно преминулог хероја рата на Косову и Метохији, а у склопу нашег обележавања 22 године од почетка НАТО агресије на Србију.

Алберт Андиев био је један од бројних руских добровољаца који су у ратовима деведесетих притекли у помоћ братском србском народу. 1999. године као снајпериста 549. моторизована бригаде рањен је на Косову и Метохији надомак Суве реке, услед чега је остао без десног ока. Иако 100% инвалид, након лечења у Приштини и Војномедицинској академији у Београду, враћа се на косовско ратиште где учествује у бици на Паштрику. Са Косова се повлачи на крају рата, заједно са србском војском, након чега остаје да живи у Србији до краја свог земног живота.
Иако је задужио Србију и Србе, званична Србија му се, нажалост, до краја његовог земног живота није одужила доделом србског држављанства које је толико желео.

На скупу поводом обележавања годишњице почетка НАТО агресије на СР Југославију, одржаном пре три године, чији је један од организатора била и Србска Акција, један од говорника био је и Алберт Андиев, који је том приликом рекао: „Ја се с поносом сећам тих голобрадих младића са којима сам имао част да браним ову земљу јунака од вековних душмана Срба и Руса". Управо ове речи налазе се и на новоизрађеном муралу, којим смо као покрет желели да одамо почаст овом великом човеку и јунаку и барем делимично исправимо неправду која му је нанета небригом или недовољном бригом власти о њему и његовим саборцима. Ипак, радује нас чињеница да га србски народ (пре свега србска омладина) није заборавио, те је након његовог овоземаљског конца израђено још неколико мурала Алберту у част на различитим локацијама.

Вечна ти слава и хвала, јуначе!

 

Врх стране