Небесни покровитељ православног политичког војинства

21. новембра 2020. / Блог

Дан Светог Архистратига Михајла и осталих Сила небесних бестелесних, велики је хришћански и србски празник и крсно име многих србских домова.
За нас православне националисте, овај празник има и посебну идеолошку конотацију. Наиме, на спомен Светог Архангела Михајла сећамо се и румунских легионара и њиховог капетана - Корнелија Кодреануа чији је небески покровотељ управо Свети Архангел Михајло. А сећамо се и руских православних монархиста (црностотинаша), бораца против либералне и комунистичке пошасти у царској Русији. Наиме, водеће црностотинашке организације биле су „Савез руског народа“ и „Савез Светог Архангела Михајла“. СРН је основан баш на дан Светог Архангела Михајла 1905. године, а 1921. године у Сремским Карловцима на Аранћеловдан је основана Руска Православна загранична Црква.

Стога, Војвода сила бестелесних (Свети Архангел) сматра се и покровитељем руских православних монархиста као и Кодреанувих легионара. Стога као што рекосмо, данашњи дан, има посебан значај за све православно-националистичке активисте.

Врх стране