Поводом састанка у Охриду о примени тзв. ,,Европског плана"

21. марта 2023. / Коментар

Након састанка у Охриду о примени тзв. ,,Европског плана" за Косово, Александар Вучић је поново изјавио да није ништа потписао, али и да је постигнут ,,некакав договор" око примене неких тачака Плана. Притом, није јасно назначио којих. Из изјава Вучићевих ментора из ЕУ и САД, следи да је постигнут усмени споразум о целом Плану, али из изјаве Вучића, следи другачије. Ми дакле, немамо и даље поузданих доказа да је било шта што се тиче наставка издаје Косова усаглашено, али немамо доказа и да није. Видећемо шта ће се збити, али наговештај да Вучић ипак намерава да настави свој пут издаје, дају нам не само досадашња Вучићева политика, већ и појачана хистерична пропаганда током задњих недеља, као и хапшења родољуба од пре месец дана. Што би свеукупно (по рачуну власти) требало да постигне ефекат пасивизације отпора издаји, односно наставку издаје, уколико се крене (односно уколико се кренуло) том странпутицом.

Дакле, у свему остајемо при нашим проценама и оценама које смо дали у анализи од 2. фебруара, тим пре јер састанак у Охриду, није донео ништа суштински ново у односу на претходни састанак у Бриселу.

Оно што је важно, јесте да сви Срби којима је стало до Косова и Метохије, треба на све расположиве начине да исказују свој став по овом питању, како би режиму било јасно да се издаја неће и не може исплатити.

Врх стране