Протест, режимско насиље и најава полицијског часа

08. јула 2020. / Коментар

На синоћњем протесту испред Народне скупштине против Вучићеве одлуке о поновном увођењу полицијског часа у Србији, било је и наших активиста. Протесту који се претворио у вишесатну тензију и борбу са полицијом. Дошли смо ту најпре са намером да будемо само посматрачи, како због наше супротстављености било каквом заједничком наступу националиста и мондијалиста, тако и због оправдане скептичности спрам савремених тзв. спонтаних уличних дешавања. Међутим, испоставило се (по нашој процени са лица места) да антисрбске партије и организације немају никакву улогу у организовању скупа нити пак у руковођењу истим, а сам разлог за протест (најава полицијског часа) је исправан. Такође, главнина активнијих међу окупљенима јесте пронационално оријентисана, те је скуп био практично обојен у националистичко рухо, на згражавање србомрзачких аналитичара са ТВ Н1 и сличних сорошевских медија. На улицама Београда, виђени су велика бруталност и подмуклост режимских послушника и бескичмењака из полиције и других тзв. безбедносних структура. Али виђен је и велики елан и физички отпор издајничкој власти, какавог није било још од јесени 2010. године. Силан Вучићев вишегодишњи труд да поткупљивањем и уценама пасивизира потенцијал националиста за масовни физички отпор режимском насиљу, коначно је просут, и то је веома добра вест. Много људи је брутално претучено и ухапшено (практично киднаповано, јер је лишено слободе мимо предвиђене процедуре), верујемо да ће сви бити добро, и апелујемо на надлежне да пусте све који су у синоћњем сукобу лишени слободе.

Свој коначни суд овом протесту и свим дешавањима који су везани за њега, не можемо још да дамо, јер има још непознаница које се тек морају расветлити, али одређене позитивне тековине свакако постоје. До тада, ми смо у приправности, пратићемо дешавања, и евентуално учествовати у истима на начин и у мери како проценимо за сврсисходно.

А све је почело када је на конференцији за штампу Александар Вучић најавио нове мере у борби против епидемије корона вируса. Мере које укључују полицијски час, што представља врхунац лицемерја и манипулације Вучића и његових сарадника. Јер након што су дозволили изборе, фудбалске утакмице (не тврдимо да их није требало дозволити), страначке митинге и окупљања, већ другу недељу након избора су одлучили да поново спроводе забрану кретања.
Да ли можда ове мере представљају казну Београђанима за то што су у релативно малом броју изашли на изборе? Остављамо на вама да закључите, међутим, још једна ствар је важна, полицијски час ће бити на снази и током предстојећег недељног дана када наша Црква слави велики хришћански празник Петровдан. Дакле, обнавља се и режимска антилитургијска пракса на велике православне празнике.
Даље, Александар Вучић је, током обраћања јавности и саопштавања нових мера, изјавио и како му је наводно много тешко због великог броја умрлих и болесних. Међутим, уколико он не лажира број умрлих и заражених корона вирусом, ко је онда крив за то? Кривац је управо он, као и његова полтронска свита, која је дозволила масовна окупљања. Ми не кажемо да је требало забранити масовна окупљања, већ истичемо контрадикторност режимског става.
Такође, занимљиве су и изјаве појединих чланова тзв. кризног штаба, које се косе са здравим разумом и елементарном логиком. Управо су др Кон и др Кисић-Тепавчевић пре само месец дана причали како је вирус ослабио, како народ треба да стекне колективни имунитет, како ће вирус да нестане на високим температурама. Само месец дана касније (а можда и мање), у јавност су изашли са изјавама како су неистините приче које су сами пласирали да је вирус ослабио, како треба вратити мере изолације и забране кретања, како вирусу не сметају високе температуре итд. Пуно је непознаница у вези са овим вирусом, нама је очигледно као што смо више пута истицали - да је опасност од истог тенденциозно преувеличана. Међутим, једно је сигурно. Преварантима из тзв. кризног штаба не можемо баш ништа веровати. Контрадикторне изјаве свих његових чланова, показују да су исти некомпетентни за веома важне позиције на којима се налазе. Такође, постоји и велика њихова одговорност у целокупној овој хистерији. Радује нас чињеница да је огроман број људи прозрео шарлатанство Александра Вучића и његових послушника у белим мантилима на челу са Предрагом Коном, те су исти изгубили сваки кредибилитет у очима народа.
Ми верујемо да ће србски народ, уз Божију помоћ, свакако успети да победи ковид-19, и али и онај далеко већи и опаснији вирус -вирус партијаштва, полтронства, похлепе, манипулације и свега онога што карактерише Вучићев издајнички режим који већ скоро деценију нагриза ткиво нашег народа и наше државе.

Врх стране