Васкршња посланица Србске Акције

02. маја 2021. / Коментар

Освануо је светли дан прославе Христовог Васкрсења! Прославе догађаја, који се Светом Литургијом, а кроз Свето Причешће оприсутњује, те који нас обасјава најрадоснијом вешћу о вечној Победи над смрћу!

Васкрсење Христово је за човечанство постало прелазак из ропства греху у слободу Царства Небеског, у слободу славе деце Божје (Рим. 8:21). За разлику од лево-либералних и десно-секуларних прича о слободи, ми знамо да само захваљујући Васкрсењу Спаситеља налазимо истинску слободу, о чему сведочи Свети апостол Павле, који нас подстиче: „Стојте у слободи коју нам је Христос дао“ (Гал. 5: 1). Није пут истинске слободе - робовање телу и овоме свету, већ избор пута подвижничког успињања ка вечности! Ка заветној вертикали православног србства. Стога не треба да мењамо богатство вечности за сујету и бескрајне бриге овог света, подлежући пролазним страховима и заборављајући на непролазно духовно благо и истински позив хришћанина да кроз подвиг и борбу служи Господу Богу. То је једини прави православни и србски пут, из којег происходи и хришћанско-органски поглед на друштво. 

Честитамо стога данашњи светли Празник нашем србском роду као и свим православним хришћанима широм земљиног шара, борећи се да он не буде пуки део фолклора већ пре свега истинско заједничарење народа са Васкрслим Христом. Само је тако могућ васкрс распетог србства, и боримо се за овај идеал, знајући да је србско преумљење (промена духа) предуслов србског државног препорода. Стога, нека би сви Срби и Србкиње (п)остали верна чеда Цркве, и нека би  Васкрсли Христос читавом нашем народу, у свим србским земљама и у расејању, донео утеху и даровао снагу која је неопходна за опстанак у тмурном времену и подлом свету данашњице у којем влада безбожни накот потомака оних који су Господа распели. Али за такво учешће Господа у нашим животима, неопходно је чишћење наших срца не би ли се Дух Свети уселио у њих у руководио нас. Само тако ћемо ходити победоносним путем, како на личном, и породичним, тако и на националном и политичко-активистичком плану. Јер то је ход ка Царству Небеском, којим се према речима Србског Златоуста, и царство земаљско једино може одржати на дуже време. 

Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!

Врх стране