Васкршња посланица Србске Акције

04. маја 2024. / Коментар

Васкрсење Господа нашег Исуса Христа главни је догађај у историји човечанства. Христос је устао из мртвих, развалио адска врата и отворио врата спасења читавом људском роду, поразивши последњег човековог непријатеља - смрт. Како је Васкрсење Христово најважнији догађај људскога рода, тако је оно и најзначајнији догађај за наш србски народ, а самим тим и за наш Покрет који настоји да поглед на политику и друштво темељи на Светосављу, као православном хришћанству србског стила и искуства како је то дефинисао прота Димитрије Најдановић. Стога ми препознајемо Васкрсење Христово, као догађај који одређује духовну суштину нашег србског народа, и свих припадника нашег Покрета. Наиме, овај Празник као и свака недеља, као „мали Васкрс", окупља нас у храмовима наше мајке Цркве, на Трпези Господњој, када кроз Свето Причешће примамо у себе Самога Господа! Васкрс нас сабира, како у храмовима, тако и у домовима, када живимо у временима опште кризе породице као једне од најбитнијих органских заједница, од Бога датих. Породице се окупљају и прослављају Празник над празницима, уз све оне наше народне обичаје везане за Васкрс, којим наш србски род вековима на свој начин прославља Васкрслог Господа и највећи дан људске историје. Васкрс нам даје наду да сва богомнадахнута људска дела, наша хтења, прегнућа, труд и патње Христа ради, имају смисла, да наше ,,жертве свеколике" пале на бојним пољима широм србских земља у одбрани вере Православне и србског отачаства, нису узалудне, јер смрт је побеђена! Стога, радујмо се у наручју Победника! Васкрс нас опомиње да не падамо у очајање и апатију, као и на то да и на личном плану али и на плану заједнице, проблеме и несреће прихватамо смирено као крст Христов, јер ће нам онда Господ такво настројење урачунати ,,у нашу плату на небесима".

Наш србски народ, пао је својевремено у вековно турско ропство, а наше србске државе су тада уништене. Али смо ми као народ после неколико векова ,,васкрсли" уз Божију помоћ, и наше државе кроз борбу поново обновили. Данашњи окупатори јесу подмуклији од Турака и других завојевача кроз повест, и ми, само следећи пут подвига и борбе, а то је пут наших Светих предака и пут хришћански, можемо сломити ланце окупације и ослободити и ујединити све наше земље. Да бисмо наше недаће превазишли, и личне и народне, неопходно је да истински верујемо у Господа, да променимо владајући дух, да извршимо револуцију у срцу, а она највећа и најважнија револуција (васкршња победа над смрћу) већ је дошла! Ту револуцију Христову и ми у нашим срцима треба да спроведемо, а онда ћемо и пронаћи пут ка оној заветној вертикали србства. Та вертикала није робовање греху, угађање телесним задовољствима, сујета, среброљубље и завист. Та вертикала јесте подвижничко уздизање ка Небеској Србији. То је наш светосавски национализам. Како каже Свети владика Николај: „То је устанак против неправде са барјаком Христовим, то је победа са певањем - 'Христос воскресе!'. То је ткиво историје србског народа коме је основа Христос, а потка свеци и светитељке и јунаци, мученици Христови. То је молитва до последње сузе и последње капи зноја, то је пост док очи не постану двапут веће, то је жртвовање за Христа и свега имања и себе сама. То је снежна чистота у девичанству, и анђеоска верност у браку, Христа ради. То је срећа у самоћи, срећа у браку, срећа у друштву, срећа у побратимству, срећа у колиби, на престолу, срећа у оба света у име Христа Бога. Ево због чега је речено да је тешко бити Србин!" 

Радост Васкрсења упућује нас на нашу страдалну браћу и сестре на распетом Косову и Метохији, који упркос шиптарском терору и издаји режима, остају на својим огњиштима. Упућује нас и на нашу браћу и сестре у Републици Србској, којима као и целокупном србском народу покушава поново да суди савремени Синедрион, са циљем да на Србе налепи етикету злочиначког народа, а србску часну борбу за слободу представи као злочин. Али уз Божију помоћ, Срби ће победити лажи ционистичко-исламистичке пропаганде.

Ми као народ, морамо бити кадри да опет са оружјем у рукама станемо на браник отаџбине, као и те 1992. године, када су муслимански и усташки зликовци поново кренули у крвави антисрбски пир.
Васкршњим поздравом поздрављамо и све благоверне Србе и Србкиње широм србских земаља и расејања. Поздрављамо и наше сараднике и пријатеље у отаџбини, као и другове из Румуније, Грчке и Русије који такође данас прослављају. Међу њима су и борци Империјског Легиона који стоје на бранику Православља у Новорусији и Малорусији, као и на бранику свих оних који не желе да се се покоре глобалистичкој диктатури атлантиста и циониста. Честитамо Васкрс и православној и страдајућој браћи у Палестини, као и свим православним хришћанима. Свима њима честитамо Празник над празницима, поздрављајући их победоносним поздравом! А молимо се Васкрслом Господу да и нама помогне, да нас укрепи на путу подвига и борбе, не би ли бескомпромисно следили Завет Богу, отаџбини и роду!

Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!

Врх стране