Поводом изборног епилога у САД

08. новембра 2020. / Коментар

Одржани су дуго ишчекивани избори за председника САД, где су ривали били актуелни председник Доналд Трамп - испред републиканаца и Џо Бајден испред демократа.
Иако је Доналд Трамп по свему судећи освојио довољан број гласова за победу, она ће услед махинација и невиђеног изборног циркуса, бити додељена његовом опоненту - Баједну. Доделиће је онај ко заправо и влада САД-ом, и ко се Трампом служио у мери у којој је то било потребно. Не кажемо да Трамп ипак није мало мање зло од Бајдена, због различитих приоритета и интензитета спољне политике по одређеним питањима, али разлика није суштинска, те је непримерено да било ко ко себе сматра србским родољубом данас велича Трампа. Власти САД, само су марионете банкара и власника крупног капитала - правих господара америчке наказне државе. Док Трамп, Обама, Клинтонови, Бајден и остали политикантски хохштаплери, само одрађују постављене задатке и играју задате улоге.
Мало мање хегемоније, мало више класичног ционизма, то је једина Трампова одлика у односу на претходнике.
Наиме, Трамп, све и да је хтео, није могао да промени суштину спољнополитичког курса америчке политике која има своју деценијску рутину и устаљен хегемонистички шаблон. А није ни хтео, о чему сведоче нарочито потези у вези Венецуеле и Ирана (убиство Касима Сулејманија, којим се Трамп лично хвалио). И по србском питању, Трампова адмимистрација ни у чему није променила устаљену (антисрбску) политику, о чему сведочи и недавни скандалозни вашингтонски споразум Вучићеве власти са Израелом и лажном државом „Косово".

Тако да, би једини добитак за Србију, Европу и човечанство, у вези (пост)изборне ситуације у САД, била дестабилизација и распад ове злочиначке - монструм државе, што је тренутно нажалост, мало вероватно.

Детаље о нашем идеолошком погледу на САД, изложили смо у чланку: „Америчко зло у огледалу зборашке мисли".

Врх стране