Божићна посланица Србске Акције 

07. јануара 2023. / Коментар

Освануо је још један дан Рождества Христовог, дан рођења Богомладенца! Дан у којем прослављамо Бога, Који јесте љубав, јер нас је из љубави створио да бисмо живели вечно. Како уче Свети Оци: Један од Свете Тројице (Бог Син - Христос) постао је један од нас - човек (притом оставши Бог), а ради нашег искупљења, спасења и обожења. То је тајна божанског домостроја у коју су уткани тајна и смисао Божића.

Бог постаде човек, Господ Сведржитељ „унизи Себе узевши обличје слуге“ (Филип. 2, 7) постаде ,,слуга" да би нас људе уздигао  до наше вечне духовне Отаџбине - до Царства Његовог. Рођењем Богомладенца заиста је настало ново доба у целокупном људском постојању и нови почетак, јер Рождеством Христовим људи су почели да откривају вечну истину о Богу - како каже Свети владика Николај: ,,Када су Јевреји питали Господа Христа ко је Он, добили су одговор: Почетак. Заиста Он је почетак стварања, почетак обновљења, почетак словесности, почетак свега доброга и славнога. Почетак мудрости и радости и светлости и пуног живота јесте, дакле, Емануил, што ће рећи с нама Бог. А када је Бог с нама, ко ће против нас? Зато црква Божја са усхићењем и победоносно пева: С нама је Бог, разумите незнабошци и покорите се, јер је с нама Бог." Ове речи светог владике Николаја, и сам значај овог великог празника, ,,празника источника", јер од њега све почиње - опомињу и нас да почнемо да следимо стазе које су нам утабали наши велики светитељи, мученици, наши преци, и сам васкрсли Господ. Да почнемо да идемо оним стазама које обасјава светлост витлејемске звезде - стазама вере и љубави, али и подвига и борбе, стазама мучеништва и жртве, али и победе и васкрсења које нас воде до вечног живота у Христу и са Христом. Стога се на Божић молимо за све наше другове и саборце, наше пријатеље и нашу браћу и сестре широм србских земаља, све православне хришћане.  Молимо се Господу, да се данашње генерације Срба суштински врате Цркви, односно врате на путеве предака, да поново открију светосавски и косовски завет који су кроз Свето причешће и крв мученика и јунака у вечности сјединили србски народ са васкрслим Христом.

У овом радосном дану посебно морамо да се осврнемо на распето, страдално и издано Косово и Метохију, на нашу браћу и сестре које у последњих неколико месеци трпе највећи терор и притисак од потписивања издајничког и срамног тзв. Бриселског споразума. И јучерашњи брутални шиптарски злочин тешког рањавања (покушаја убиства) србског дечака Стефана Стојановића и србског младића Милоша Стојановића, убедљиво сведочи о реченом. Наша срца и наше молитве су уз Стефана и Милоша, као и сав наш народ на Светој србској земљи, а када дође време за то, биће и наша оружја, јер нећемо их никада оставити саме. Косово и Метохија морају бити ослобођени, и биће ослобођени када то својом непоколебљивом вером и својим трудом од Бога заслужимо, када се обожимо и умножимо.

Такође, Божић честитамо и нашим руским друговима из Руског Империјског Покрета и Империјског Легиона, као и свим руским родољубима који с оружјем у руци стоје на фронту не само одбране руске отаџбине, већ и фронту борбе против антихришћанске и глобалистичке немани, чији су пијуни украјински сепаратисти. Посебну солидарност изражавамо са страдајућом Црквом у Малорусији, прогнаном од стране укро-сепратистичког режима чији се терор и безакоње који се врше у последње време, могу поредити са онима из доба бољшевичког терора. На снази су отимање древних руских светиња и физички напади на свештенослужитеље, са тешким телесним повредама, па чак и убиством као последицом. 

Такође, жалосно је гледати масовне погибије и плач деце на обе стране фронта, али знамо да је одлучна руска победа, једини начин да се ратна страдања прекрате.

Молимо се дакле за победу руског оружја и ослобођење вековних руских земаља, али и за унутрашњу руску победу над свим оним издајничким елементима у Русији који не дају руском народу да се ослободи окова олигархије, комунистичког наслеђа и мигрантских злочина.

Још једанпут свим Србима, и свим православним хришћанима широм васељене, честитамо светли празник Рождества Христовог, празника који је наш србски род кроз векове украсио бројним дивним обичајима, углавном везаним за древне бадњаке - ,,наше старе рођаке". Али важније од поштовања и практиковања божићних обичаја, јесте испуњавање закона Божијег и припремање молитвом и постом за велики Празник, за који је најважније учествовати у Светој Литургији и Светим причешћем се сјединити са Богомладенцем Христом.

Мир Божји, Христос се роди!

Ваистину се роди!

Врх стране