Божићна посланица Србске Акције

07. јануара 2024. / Коментар

,,Ето, дјевојка ће зачети, и родиће сина, и надјенуће му име Емануил, што ће рећи: С нами Бог." (Мт.1, 23)

Дочекасмо још један празник Рождества Христовог, славимо још један Божић, дан када је Истинити Бог постао човек, рођен од Дјеве Марије, дан када се Господ родио као човек, са намером да спаси и ослободи људски род од греха и смрти. Његово рођење обједињује сва наша надања, Бог се рађа као човек не престајући да буде Бог, а ради нас људи и нашег спасења. Богомладенац Христос се родио у мрачној витлејемској пећини, а донео је светлост свету, постао је видело у тами. Он није стављен у колевку од свиле и порфире, него је положен у сламу за стоку, а све људе је потом положио у своја недра, и искупио њихове грехе. Стога Рођење Христово представља долазак у свет Спаситеља, представља појаву Богочовека, сина Божјег - једног Лица троједног Бога (Свете Тројице), који је постао човек, исти као и ми у свему осим у греху. Његово рођење је почетак нашег искупљења, које ће се догодити на Голготи. Оно је предуслов нашег спасења и обожења.
Божић, као прослава рођења Богомладенца - ,,малог Бога", у србском народу представља нешто посебно. Међутим, данашњи Срби пребивајући нажалост махом на ванзаветном путу, углавном не разумеју суштину празника Рождества Христовог. Али надамо се да ће се то променити, и добро је (не и довољно) макар то што национално свесни Срби данашњице, бар донекле спознају истину да су део једног хришћанског и заветног (србског) народа, крвљу и духом повезани, те и Божић доживљавају уједно као и духовни и национални празник. Истичу се заставе, пуца се, пева, гусла, честита најближима, рођацима и пријатељима. То је све лепо, али је јалово без окупљања на Светој литургији и заједничарења са Христом и једних са другима, кроз Свето причешће. Јер управо кроз Причешће идемо путем предокушања вечности у Царству Небеском и потврђујемо Завет без којег нас не би ни било као народа - Христов завет, који је уједно и светосавски и светолазаревски, завет који је потврђен на Косову где су Срби изабрали Царство Небеско спрам царства земаљског, и који нас је обликовао до данашњих дана.
За Божић су везани дивни обичаји које су нам преци преносили с колена на колено и чију суштину ми данас настављамо да поштујемо, међутим не смемо заборавити да сви ти обичаји имају само један циљ - слављење Богочовека Христа. Стављање обичаја на прво место, јесте промашај и неразумевање Празника. Обичаје поштујмо, али нека нам у срцима и у мислима увек буде Христос, да постимо, налагамо бадњаке, ломимо чесницу Њему у славу. Њему захваљујемо и благодаримо, што се оваплотио од Марије Дјеве и постао човек, и што је распет за нас, што је васкрсао и победио смрт и тако нам даровао наду у вечни живот.
Верујемо у духовну обнову србског народа која је битна и због тога што је она предуслов политичке и економске обнове, јер без промене владајућег духа у заједници, не може бити препорода исте.

На Божић имамо обавезу да посебно честитамо и поздравимо наш србски народ на Косову и Метохији који Божић опет дочекује под окупацијом, издан од власти своје државе, страда као у доба највећих турских зулума, али и даље слави, има веру у Господа, и верује да ће уз Божију помоћ сломити окове шиптарских и НАТО окупатора, те опет бити једно са свом својом браћом Србима у уједињеној србској држави. Радосним поздравом ,,Христос се роди!", поздрављамо и наше другове из Руског Империјског Покрета и њиховог борбеног крила Империјског Легиона, који стоје на бранику Православља, у хладним и влажним рововима, који се боре и жртвују зарад одбране Хришћанства и не хајући за своје животе храбро ступају у борбу против атлантистичко-ционистичких агресора који већ 10 година убијају руски православни народ. И недавни масовни злочин у Белгороду, сведочи о томе. Поздрављамо Божићним поздравом православни народ Палестине који последњих месеци жестоко страда од ционистичких злотовора, а поздрављамо посебно и наше православне румунске другове као и друге србољубиве националисте из оних народа, где је Божић прослављен пре тринаест дана.

Честитамо Рождество Христово и нашој браћи и сестрама у Републици Србској, који пркосно стоје и истрајавају на просторима србских земаља Босне и Херцеговине, и чувају у тим земљама србско име и Православну веру. Поздрављамо и честитамо празник Рождества Христовог нашој браћи и сестрама у србској Црној Гори, с вером у обнову оне истинске Црне Горе Његоша, краља Николе, Марка Миљанова, Сердара Јанка Вукотића, која је била некад тврђава Србства и Православља. Честитамо Божић и Свим Србима у окупираној Крајини и онима протеранима који сањају о свом завичају и повратку на огњишта и земљу предака.

Свим Србима у свим србским земљама и расејању, као и свим православним хришћанима широм васељене, честитамо празник Рождества Христовог.
Молећи Богомладенца да укрепи наше прегнуће, да нас просветли својом истинском светлошћу, и да нам да снаге да истрајемо на путу подвига и борбе, радосно кличемо:

Мир Божји, Христос се роди!

Ваистину се роди!

Врх стране