Епилог тензије на северу Косова: Ко је победио, Вучић или Курти?

02. октобра 2021. / Коментар

Одмах по окончању једанаестодневне тензије на северу Косова и Метохије, режимски таблоиди прогласили су некакву победу Алакесандра Вучића пред којим је наводно устукнула шиптарска страна на челу са Аљбином Куртијем. Међутим, овдашњи медији уопште не објашњавају прецизно шта је заправо садржина споразума којим је окончана поменута тензија, већ акцентују то како су се полицијске снаге шиптарских сепаратиста повукле са Јариња и Брњака, те како су хеликоптери и авиони Војске Србије надлетали административне прелазе. Истичемо да ово присуство војске у близини прелаза и над њима, ми свакако подржавамо, јер нашем народу на Косову и Метохији пуно значи када види и чује нашу војску (макар и из даљине), а шиптарским терористима и сепататистима свакако није било нимало пријатно, иако су вероватно добили гаранције својих НАТО газда да је све под контролом. Верујемо да је Вучићева побуда да изврши ове маневре, била искључиво пропагандне природе и да је као таква спроведена са одобрењем ЕУ и НАТО. Дакле, то је свакако споредан сегмент читаве ситуације. И какав је дакле њен епилог?
Шиптари су од почетка свог десанта на север Косова, тражили „реципроцитет Косова и Србије" поводом регистарских таблица, што је и потписано 2016. године од стране Вучића и шиптарских терориста. До сада, шиптарске „РКС" таблице, још од када су уведене, скидане су при уласку у централну Србију. У складу са споразумом из 2016, шиптариски узурпатори после пет година (то јест сада - 2021. године) почињу реципрочно да скидају србске таблице, што је проузроковало тзв. 11-дневну кризу. Иста је окончана новим споразумом који представља измену споразума из 2016. године, тако да сада нема скидања ни једних ни других таблица него се налепницом прелепљују државне (односно „државне" у шиптарском случају) ознаке на таблицама, и једним и другим.

Дакле, шиптарски узурпатори су довукли „РОСУ" на север Косова како би применили реципроцитет који је са Вучићем договорен 2016. године, и добили су реципроцитет. Добили су управо оно шта су и хтели, само у другачијем модалитету у односу на споразум 2016.године. Да ли то значи да је Вучић поново поражен? Не, јер ми уопште не верујемо у његову намеру да се бори за србске интересе. Његова (не)дела и по питању јужне србске покрајине и по питању његове свеукупне политике, сведоче да је он издајник који под димном завесом квазипатриотске халабуке (коју сам ствара), заједно са шиптарским узурпаторима а по налогу својих (и шиптарских) газда са Запада, ради на финализацији суштинске независности од Србије, лажне НАТО-шиптарске државе на тлу Косова и Метохије.

Врх стране