Иван Иљин и данашња Русија

19. априла 2024. / Коментар

На Руском државном универзитету хуманистичких наука, основано је одељење посвећено великом Ивану Иљину, што је наишло на бројна противљења и протесте разних којима сметају Иљинове идеје. Одлично је што се Иљину посвећује пажња у Руској Федерацији, али позивање на њега не треба да буде само један детаљ у декору државне пропаганде. Иљинове идеје треба да буду основа руске актуелне политике и друштвеног поретка. И актулени рат треба да буде вођен не у име оних глупости које прокламује режим у Кремљу, већ управо у име идеја Ивана Иљина, који је још у оно време разобличавао украјински сепаратизам и западни либерализам. Али Иљин је исто тако разобличавао и совјетизам, интернационализам, идеологију евроазијства и разне друге идеје на којима је у већој или мањој мери заснован актуелни наказни поредак Руске Федерације.

Стога, никакво право немају да се позивају на Иљина, они који подржавају актуелни идеолошки правац режима у Кремљу. А такође ни лажни руски националисти који признају лажну украјинску нацију и подржавају рат НАТО-а против Русије.

Насупрот и једнима и другима, Иљинова светла мисао треба да буде основа руског препорода. Мисао која подразумева Белу идеју, пут Православне духовне обнове, царизам и хришћански национализам. Мисао о обнови и уздизању истинског руског карактера, утемељеног у Христу.

Врх стране