Поводом осамдесетогодишњице рођења Драгоша Калајића

23. новембра 2023. / Коментар

Ове године навршило се 80 година од рођења великог Драгоша Калајића – писца, сликара и тумача србског и аријевског хода од „праисторије ка надисторији“ и вековног „прејемства соларне традиције“ са колена на колено. Авангардно политичко гледиште из међуратног периода - о злу либерал-демократског Запада и Америке, које је у оно време међу политичарима заступао само Димитрије Љотић са својим зборашима, а које је за просечног Србина - родољуба како у међуратном периоду тако и по слому комунизма (1990. године), сматрано малтене за јерес, Калајић је такође у своје време распрострањивао међу Србима, сведочећи и ширећи истину о томе како слуге америчког зла не могу бити никакви родољуби, те да је србско биће идентитетски и геополитички везано за Русију и истинску Европу. Разобличавао је модерну - лажну Европу, као вазалну, проституисану и морално опустошену. Таква је била још у оно време, а данас је још више у том блату. Драгошева мисао је стога, данас још актуелнија него пре деценију или две. Он је дакле „Последњи Европљанин“ који је пророчки наговестио слом те лажне Европе која онесвешћена под америчком чизмом, најездом туђинаца и „анестезијом високог стандарда“ ни данас не разуме да је србска борба 90-их била авангарда анти-исламизма и одбрана европског тла.

Драгошев живот и дело за данашње и будуће генерације младих Срба, значајни су како због ризнице мудрости, идејних, повесних и философских поставки којима обилују његови записи, тако и због саме његове појаве коју је је одликовала авангардност и господственост, као и интелектуална, етичка и идеолошка утемљеност.

Стога нам као завет великог Драгоша – србског кнеза „сунчане традиције“, у свести одзвања ова његова мисао:

„Не следи путеве акције због добитка нити одустај од путева акције због губитка: ако си веран себи, ако путпуно јеси – ти ништа не можеш више добити, нити изгубити.“

Врх стране