Поводом проглашења руске империјске (царске) заставе за екстремистичко обележје

08. априла 2024. / Коментар

Суд у Кишињеву (Молдавија), прогласио је руску империјску заставу (црно-златно-белу) за екстремистички симбол. С обзиром да је режим у Кишињеву испостава НАТО-злочинаца, јасно се види које то знамење њима смета. Наравно, не смета им совјетска црвена крпа са петокраком, српом и чекићем већ застава која је оличење православне руске државности.

Ова застава уведена је указом руског цара (императора сверуског) Александра II Романова 1858. године, као државна и национална руска застава. Њене боје изведене су из грба Руске империје који је у основи преузет од знамена Ромејског царства (црни двоглави орао на жутој позадини) уз додатак беле боје, која симболише Светог Георгија као заштитника града Москве. Знаменити руски светитељ из XIX века, Теофан Затворник, протумачио је след боја ове заставе (црно-златно-беле) геслом грофа Уварова „Православље, самодржавље, народност“, које је антитеза геслу антихришћанске тзв. Француске револуције: „Слобода, једнакост, братство“.

Иако је од краја XVIII вeка, Молдавија стицајем историјских околности постала део Руске империје, данас скоро нико од руских националста и монархиста нема озбиљне претензије ка овој бившој совјетској републици. Једини који имају такве претензије, јесу управо совјетоносталгичари, који немају везе са руском националниом идејом. Иначе, Молдавија као држава и не треба да постоји, то је румунска земља и треба да буде део јединствене румунске државе, баш као што и Украјина треба да буде део јединствене руске државе. С тим што по нашем мишљењу, статус Приднестровља, треба да буде решен споразумно између Руса и Румуна, два Православна народа која су природно упућена на сарадњу а не на сукобе.

Врх стране