Савиндан у школама и безбожничка хистерија

29. јануара 2023. / Коментар

Претходних дана у жижи јавности била је 
вест да је Оливера Марјановић, директорка основне школе ,,Алекса Шантић" у Сечњу забранила прославу Савиндана као школске Славе. Она се тиме јавно похвалила на друштвеним мрежама, на групи на којој се скупљају безбожнички фанатици под називом ,,Атеисти Србије". Директорка је своју одлуку образложила тиме да је ово ,,секуларна држава" и позвала се на Устав Републике Србије и тобожњу одбрану истог. Међутим, родитељи, наставници и локални свештеник, узели су ствар у своје руке, ушли у школу, а затим је свештеник очитао молитву и освештао жито и вино, прислужио славску свећу благосиљао колач са ученицима, родитељима и наставницима и тиме су сви заједно, на прави, србски и православни начин обележили школску славу Светог Саву, а у међувремену, директорка је демонстративно напустила школу. Нас јако радује расплет догађаја и посебно одлука ученика да се не повинују одлукама директорке, и да се изборе за достојну школску прославу Савиндана. 

У одбрану директорке и осуду свештеника, устали су познати србомрзачки медији, левичарске и либералне организације и утицајни појединци из тог политичког дискурса, који сада наводно бране Устав, док по питању Косова и Метохије свесно исти крше и позивају на признање Косова као независне државе, што довољно говори о њиховом
лиицемерју. А да ли је заиста благосиљањем славског колача у школи Устав прекршен? Нас то и не занима јер актуелни Устав је свакако накарадан и противуречан. По одлуци Уставног суда из 2013. године, прослава Славе и других верских обреда у јавним установама није кршење Устава али нас генерално не занима ни мишљење моралних  бескичмењака из Уставног суда, који иначе поступају по туђим налозима. Због велике номиналне популарности православља у народу, школске Славе су нешто што Систем толерише, и „уступци" које демо(но)кратске власти чине Цркви у циљу настојања да придобију јерархију за своје нечасне циљеве, не утичу на чињеницу да живимо у дубоко секуларном, односно обезбеженом друштву. Систем ће дакле тактички дозволити мања одступања од секуларизма на пољу форме, али увек ће бескомпромисно бранити антихришћанске основе актуелног друштва и поретка. 

Насупрот неделу, како огољених сорошевских богобораца тако и оних дискретних, популистички настројених, ми ћемо се и даље борити за светосавску Србију, јер таква Србија, једина је права Србија. Државу Србију нису основали ни Сорош нити безбожни партијашки политиканти, нити секташи ни изопачењаци. Србску државу основали су православни србски светитељи пре пуно векова. И зато Србија треба да буде, не секуларна, већ православна и србска. Србија Христоносна и крстоносна, по завету Светога Саве, Светога кнеза Лазара, Светога деспота Стефана и свих Божијих угодника у роду србском.

Врх стране