Србска Акција на националистичком кампу у Румунији

11. октобра 2023. / Активности

На позив румунских другова из покрета Камарази, Србска Акција учествовала је националистичком кампу у Румунији под називом Fata la dusman (Лицем према непријатељу). Камп је конципиран као вишедневни боравак у карпатским планинама, уз спортске активности, предавања на тему хришћанско-националистичког политичког активизма, уз нагласак на најснажнији национални покрет у румунској повести - Легионарски покрет. Треба истаћи да су поред наших другова из покрета Камарази, учешће у активностима везаним за камп узели и другови из других румунских родољубивих дружина и покрета, али и италијански пријатељи из два национална покрета.
Први дан био је намењен за окупљање, упознавање, предочавање плана и циљева кампа, а затим и тренинг у природи. На тренингу су примењена знања из борилачких вештина, рађене су вежбе снаге и физичке издржљивости, а све у духу идеје да хришћански националисти треба  да буду чврсти момци, спремни да стану иза својих идеја и да се боре за њих.
Увече смо вечерали, а затим прионули на одмор.
Сутрадан нас је чекао напоран дан. Имали смо задатак да освојимо планински врх изнад градића Буштени, где се налази величанствен споменик у облику крста, посвећен румунским јунацима из Првог светског рата. Сам споменик се налази на надморској висини од око 2000 метара. Пут је био изузетно напоран, али је труд вредео. Награђени смо прелепим крајолицима карпатских планина, и уживањем у нетакнутој природи. А на крају путовања приређена је прикладна акција, којом је одата почаст јунацима погинулим за румунску тробојку.
Иако смо били исцрпљени од пута, по повратку у смештај скупили смо снаге да одслушамо предавање господина Вишована, сина истакнутог Легионара, у коме је говорио о Јону Моци, његовом животу и борби у Шпанском грађанском рату. Након вечере дружили смо се крај логорске ватре, слушајући легионарске песме.
Следећи дан, поранили смо како бисмо стигли у манастир у близини, где је служен помен легионарима страдалим у режимском терору 21. И 22. Септембра 1939. године. Свако ко је присуствовао помену осетио је радост у срцу видећи другове који су уједињени гвозденом вером у своје идеале и поносни на све оне који су за те идеале и животе положили, задобивши тако вечно присуство међу свима нама, који идемо њиховим путем, а засигурно и место у Царству Небеском.
Након тога запутили смо се на место одређено за одржавање конференције и концерта музичких извођача. Конференција је започела молитвом и благословом свештеника, који нас је охрабрио речима Светог Николаја Србског  да ,,све што си изгубио ради Бога, сачувао си, а све што си сачувао ради себе, изгубио си". Потом су наступили говори учесника конференције, међу којима се нашао и говор нашег активисте, у ком је описано деловање нашег Покрета и истакнуте вредности за које се залажемо. Након целодневног дружења уз роштиљ и музику увече су наступили музички извођачи из Румуније, као и италијански бенд Хобит. Сјајно вече, протекло је уз непрестано исказивање подршке србском Косову као и скандирање парола подршке обнови Праве Европе.
Након још једне ноћи уследио је одлазак у манастир у непосредној близини Брашова на Свету Литургију, након чега је одата пошта легионару Николају Пуркареи, који је сахрањен на месном гробљу. Тиме се и завршило ово незаборавно дружење.
Румунски другови су показали одличне организационе способности,  у активностима везаним за камп је учествовало више од 100 људи из различитих организација и са свих страна Румуније, а и шире. Ту су, наравно, били и Румуни из Бесарабије, вековне румунске земље. Љубав према србском народу се осетила на сваком кораку и осетили смо сличност наших народа, склоних великодушности према сваком госту, а нарочито према братским народима, каква су наша два.

Живела србско-румунска дружба! 

Подвиг и борба!

 

Врх стране