Стоп приватизацији војне индустрије!

18. јануара 2018. / Коментар

Крајем протекле године, синдикати најзначајнијих предузећа домаће наменске производње оружија: Заставе оружја, Прве искре из Барича, Крушика из Ваљева, Слободе из Чачка и других са којима заједнички чине групацију Одбрамбена индустрија Србија (ОИС), одлучили су да радници ових предузећа започну са обуставом рада како би упозорили власт и обавестили јавност о погубном карактеру предложених одредби новог закона о производњи и промету наоружања и војне опреме, као и на начин на који се нацрт истог уводи у скупштинску процедуру.
Наиме, оружарски синдикати су још почетком децембра осудили поступак на који Министарство одбране у скупштинску процедуру уводи нови закон о производњи и промету наоружања и војне опреме, јер није на одговарајући начин ни преговарано између оружара и власти о питању будућности домаће војне индустрије.

Србска Акција по овом питању подржава захтеве поменутих синдиката суочених са игнорантским ставом власти које најављеним изменама закона кидишу на права око 10.000 запослених у србској војној индустрији, најстаријој и једној од најпрофитабилнијих домаћих привредних делатности, чија будућност најозбиљније може бити доведена у питање.

Наиме, синдикати и радници у предузећима наменске производње огорчени су чињеницом да је Нацрт најновије верзије закона о производњи и промету наоружања и војне опреме који је 13. децембра достављен фабрикама Одбрамбене индустрије Србије, дат на увид искључиво пословодствима тих предузећа, али не и синдикалним организацијама. Још огорченији су могућношћу приватизација фабрика ОИС. Наиме, на тај начин се отвара простор за улазак тзв. прљавог капитала у војну индустрију, која је од стратешког значаја за безбедност земље. А уколико страни капиталисти или домаћи тајкуни буду актери промене власничке структуре, доћи до масовног отпуштања радника, као што је то у претходних петнаестак година био чест случај у србској привреди.

Уопште, малтретирање радника, кршење њихових основних права, противправно отпуштање запослених – појаве су којима већ одавно обилује србско друштво. Зараде испод сваког нивоа или несразмера зараде радника у односу на профит предузећа, такође су учестала појава у фирмама које су купили странци.

Србска Акција стога пружа пуну подршку свим радницима широм Србије који настоје да истрају у протестима и обустави рада, све до испуњења својих оправданих захтева које упућују нaдлежнима. Нарочито у случају када је протест тесно повезан са питањем безбедности земље, као што је то у случају најављених протеста оружара.

Врх стране