Свети Николај Србски – Крсна Слава Србске Акције

03. маја 2019. / Активности

Данас, (20. априла / 3. маја) прослављамо Светог Николаја Србског, великог православног духовника, пастира, подвижника и богослова, као и учитеља светосавља и Србске идеје. Свети Николај је и небески покровитељ Србске Акције, те је у навечерје овогодишњег празновања овог великог србског светитеља, прослављена Крсна Слава нашег Покрета.

Уз свест да се без подршке Бога и угодника Његових не може ваљано тежити ка постављеним циљевима, уз пригодну дружбу, поново су узнете молитве нашем небеском покровитељу, који је иначе и један од утемељитеља савремене Србске идеје, као и велико светило вере Православне у тмурном времену Новог доба.

Са вером и надом у Бога и покровитељство Светог владике Николаја, Србска Акција наставља своју борбу савременог идеолошког и политичко-активистичког деловања заснованог на предачком Завету Богу, Отаџбини и Роду, баш онако како су учили Свети владика и његов пријатељ и политичар са крстом – Димитрије Љотић. А да би смо упркос данашњем нејуначком врмемену и жалосном стању у коме се данашње генерације Срба налазе, имали увек свест о величини србске нације и величини њеног назначења, као и о једином могућем начину за препород, потребно је изнова читати и созерцавати владикина дела, у којима је између осталог, осветлана суштина нашег народног идентитета. Или, како би то владика рекао:

„Ми смо народ крштени, народ христоносни... по крви аријевци, по презимену Словени, по имену Срби, а по срцу и духу Хришћани... Ми смо деца Христова и духовни потомци светога Саве Немањића... Ми смо потомци светих духовника и светих краљева задужбинара и свечара из свете лозе Немањића... Ми смо потомци Косовских јунака који се жртвоваше за крст часни и слободу златну...“

 

Врх стране