Традиционална акција поводом Материца 

29. децембра 2019. / Активности

Активисти Србске Акције, и ове године на празник Материце, поделили су руже и одговарајуће летке женама и девојкама, нашим мајкама и сестрама по крви и духу. Летке у којима се објашњава важност и смисао овог великог предбожићног празника, који се налази у средишту тронедељног циклуса празновања породичних предбожићних празника (Детињци – Материце – Очеви) припремајући нас за празник рођења Богомладенца Христа. 

Материце су заветни србски празник насупрот Осмом марту као лажном женском празнику и насупрот прослављању Нове године по грегоријанском календару које је од стране комунистичке власти наметнуто 1945. године и нема никакве везе са србском традицијом.

И баш у времену општег наметања неких нових вредности и празника несвојствених србском православном духу, важно је не само формално прослављати празнике наше Цркве зарад одржања привидног традиционализма, већ и суштински проникнути у њихов смисао и значај и прослављати Бога кроз њих. А значај данашњег празника је и у томе што открива истинско женско назначење, насупрот владајућем наказном систему антивредности где се склоност ка новцу, потрошачка зависност и болесни каријеризам представљају као прогресивне ствари.

Материце, напротив, указују на истинске женске вредности, јер су оне празник посвећен пре свега женама које су се у физичком и духовном смислу већ оствариле као мајке, али и свим оним женама и девојкама које ће се тек прихватити ове свете дужности и постати стуб породице која представља основну ћелију друштва.

Врх стране